Glada pensionärer får skåla och äta lyxlunch var tredje vecka på äldreboendet Solängen. Foto: SVT

Demensboendet där det bjuds på trerätters festmåltid

Uppdaterad
Publicerad

Vin och trerätters till lunch kan låta som en lyx, men på det kommunala demensboendet i Håbo är det en del av vardagen.

På Solängens äldreboende står det tulpaner och vinglas på borden – det är inte en vanlig fredag. Boendet, som drivs av Håbo kommun, har var tredje vecka infört lyxlunch på schemat, som ett sätt att skapa trivsel och öka aptiten hos de drygt 40 demenssjuka som bor här.

– Hunger är något som ofta försvinner med åldern. Det kan leda till viktnedgångar och i längden öka risken för fallolyckor. Därför känns maten väldigt viktig, förklarar enhetschefen Emmeli Söderberg.

Hon berättar att det på äldreboendet finns tre heltidsanställda kockar som lagar alla måltider från grunden.

– Det gör att vi kan anpassa maten efter önskemål. Vet vi att någon inte äter sill, då kan vi servera något annat.

Fläskfilé och cheesecake

I köket förbereder kocken Yvonne Smids det sista inför servering. Just i dag består lyxlunchen av toast skagen till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis och pepparsås till huvudrätt och cheesecake med ananastopping till efterrätt.

– Vi försöker så gott vi kan laga näringsriktig mat i lagom stora portioner. Jag tror lyxlunchen också bidrar till att öka välmåendet hos de boende, säger hon.

Favoriträtten: Rotmos och fläsklägg

Yvonne visar mig runt i köket innan hon lägger upp förrättstallrikar på en vagn som ska rullas ut till borden. Samtidigt förser övrig personal de boende med dryck. Vissa vill ha ett glas vin, andra föredrar saft.

Lasse Unnebo är 91 år och en av de som bor på Solängen. Han håller upp sitt vinglas i en skål.

– Det känns ju väldigt högtidligt det här. Men favoriträtten, det måste vara rotmos och fläsklägg. Då kan man smaska i sig allt utom benen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.