Asylboendet i Ribbingebäck hade fler än 200 asylboende i höstas. Nu är ungefär hälften kvar. Men imorgon, tisdag, ska alla omplaceras när boendet ska stängas. Till en början var det tänkt att de boende, som i många fall rotat sig i Uppsala, skulle få nya placeringar i närområdet. Men när omplaceringen närmade sig visade sig det närområdet vara så långt bort som Piteå och Mjällom i Kramfors kommun.
– Många av våra boende har ju praktikplatser och jobb här, de går i skolan och oroas över att återigen ryckas upp ur en trygg plats där man rotat sig. Stämningen är rätt uppgiven här, säger Torbjörn Norrbom, platschef på asylboendet.
Letar febrilt
Just skolgången är en nyckelfråga eftersom flera av de boende är över 18 och om de då flyttas till en kommun som inte tillåter att man börjar skolan när man är just 18, riskerar de att tappa sin skolgång.
– Många letar febrilt själva efter boenden men det är ju svårt i en kommun som Uppsala, säger Torbjörn Norrbom.
Läs mer: Flera asylboenden avvecklas
David Karlsson, gymnasielärare i Uppsala, som engagerat sig i frågan menar att flytten är ett sätt av avbryta och försvåra integrationen av de här individerna.
– Jag har lyckats hitta boenden i familjer till några av dem men merparten flyttas ju nu. Och de är ganska uppgivna, säger han.
Tillsammans med flera andra frivilligorganisationer har han också skrivit ett öppet brev till Uppsala kommun och Migrationsverket där man pekar på det orimliga i att riva upp redan integrerade individer och flytta dem 90 mil bort.
Kan vara nära lösning
Uppsala kommun har erbjudit sig att låta de som fått uppehållstillstånd men väntar på en anvisningskommun att bli kvar i Uppsala och räknas in i de 703 nyanlända som man ändå ska ta emot under året. Det har Migrationsverket tidigare sagt nej till och hänvisat till sitt regelverk. Myndigheten menar att det inte skulle kunna ske på ett rättvist sätt, sett ur ett nationellt perspektiv, givet att det finns en kö och en ordning i processen som man inte vill kringgå. Men under måndagen verkar man ändå ha närmat sig en lösning.
– Det ser ljust ut för de som fått uppehållstillstånd men som ännu inte fått en anvisningskommun. Även om vi ännu inte har det svart på vitt så är signaler jag fått idag att det är möjligt att räkna in de individerna i vår kvot på 703. Däremot ser det inte lika bra ut för de som redan fått en anvisningskommun eller som väntar på att få sitt ärende prövat. De kommer förmodligen att flyttas, säger Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för frågan om flyktingmottande i kommunen.
Under tisdagen kommer Migrationverket att verkställa en första flytt. Sedan sker nästa flytt på torsdag.