Enhetschef Åsa Witkowski vill uppmuntra till att göra en polisanmälan om man har blivit utsatt för ett brott. Foto: SVT

NCK: ”Viktigt att polisanmäla”

Publicerad

Från Nationellt centrum för kvinnofrid rekommenderar man att göra en polisanmälan om man har blivit utsatt för ett sexualbrott.

– Det kan även vara en väldigt viktig del i vägen tillbaks för den som har blivit utsatt att göra en polisanmälan, säger Åsa Witkowski, enhetschef vid Nationellt centrum för kvinnofrid.

– Jag tycker att den första kontakten man ska ta är med hälso- och sjukvården. Där kan man få hjälp både med det medicinska omhändertagandet – det vill säga att man tar prover och gör en spårsäkring – men också det man kanske behöver allra mest – någon att prata med, säger Åsa Witkowski, enhetschef vid Nationellt centrum för kvinnofrid.

Kontakt med hälso- och sjukvård kan även vara en väg att få hjälp med att göra en polisanmälan. Något som man från Nationellt centrum för kvinnofrid rekommenderar att man gör.

– Jag tycker att det är viktigt att uppmuntra till en polisanmälan om att man känner att man kan hantera det. Är det något brottsligt eller kriminellt, då ska det givetvis polisanmälas och det vill vi också medverka till. Den som söker till sjukvården ska känna att den har stöd så de orkar driva en process. Det kan även vara en väldigt viktig del i vägen tillbaks för den som har blivit utsatt att göra en polisanmälan.

LÄS MER: Hit kan du vända dig

Spårsäkring

En del i omhändertagandet är att hälso- och sjukvården erbjuder att göra en spårsäkring. Spårsäkringen kan bli viktig vid en eventuell polisanmälan och därför rekommenderar Nationellt centrum för kvinnofrid att den görs i samband med första kontakten med sjukvården.

– Om det finns eventuella biologiska spår från förövare kan sjukvården ta vara på de proverna. Det är dels en medicinsk undersökning men också en rättslig undersökning som polisen sedan kan använda som underlag i sin fortsatta utredning.

Hur viktig kan spårsäkringen vara?

– Proverna kan ibland vara helt avgörande och vi vet att det är väldigt viktig tekniskt bevis. Det är därför vi är så angelägna att sjukvården och polisen ska ha ett gott samarbete så att proverna blir hämtade och analyserade, säger Åsa Witkowski, enhetschef vid Nationellt centrum för kvinnofrid.

LÄS MER: ”Behöver inte finnas våld med i bilden”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.