Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisinspektören Tobias Ahnlund förklarar hur säkerhetszoner kan komma att användas i Uppsala. Foto: /Georg Camitz/SVT

Nu får polisen rätt att upprätta visitationszoner i Uppsala

Publicerad

Polisen får från och med i dag utföra säkerhetszoner i Sverige. Det innebär att om läget kräver så kan polisen avgränsa ett område och genomföra kroppsvisitation och husrannsakan i fordon utan att det finns misstanke om brott.

Nu träder den nya lagen om säkerhetszoner, även kallade visitationszoner, i kraft efter att riksdagen röstade ja till den i början av april.

– Nu kan vi kontrollera grupperingar och individer i ett område utan att bygga en misstanke mot den enskilde. Det kan också dämpa aktörerna i hur man beväpnar sig och rör sig, bara genom att man vet att polisen har den här möjligheten, säger Tobias Ahnlund, polisinspektör i Uppsala.

”Kan vara ett verktyg i framtiden”

Det handlar om tillfälliga zoner som upprättas under en begränsad tid. Men det förutsätter att det finns en förhöjd risk för grovt våld, som uppgörelser mellan kriminella gäng.

– Historiskt sett har vi ju haft konflikter i vissa områden. I Uppsala har det varit till exempel Gottsunda, där olika lokala grupperingar utövat våld. Där kan ju det här vara ett verktyg i framtiden, säger han.

Samtidigt konstaterar han att våldsutvecklingen det senaste året skapat utmaningar.

– Vi har ju sett att både den geografiska spridningen varit större, och även aktörerna har kommit från större geografiska områden. Så det här är ju inte ett verktyg som ensamt kan lösa situationen, utan snarare kan det vara ett verktyg i vår verktygslåda för att komma åt det dödliga våldet, säger han.

I klippet ovan berättar polisinspektören om hur säkerhetszoner kan användas i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.