• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Familjen Ahmadi menar att det är Migrationsverket som gjort fel, inte de. Foto: SVT

Nu ska familjen Ahmadi utvisas till Iran

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen blev det klart att Uppsalafamiljen Ahmadi kommer att utvisas till Iran. Och när Migrationsöverdomstolen meddelade att familjens fall inte får någon ny prövning släcktes deras sista hopp.

– Jag har fortfarande inte kunnat berätta det här för min yngsta son. Efter att vi fick beskedet igår har jag inte vågat åka hem, jag kan inte se mina barn i ögonen, berättar Shahla Ahmadi.

Hon kom till Sverige tillsammans med sin man Mehdi och deras två söner för drygt fem år sedan.

Tjänade 180 kronor för lite – utvisas

– Jag hade redan en del familj här och de hade berättat att Sverige var ett bra land med frihet och rättgiheter.

Mehdi Ahmadi är urmakare och Shahla berättar att de hört att det var brist på urmakare i Sverige.

– Så när vi såg en annons tänkte vi att åh, vi har tur. Mehdi ansökte om arbetstillstånd och så kom vi hit hela familjen, berättar Shahla som nu jobbar i butik och som personlig assistent.

Utvisningsbeslutet istället för permanent uppehållstillstånd

Genom Mehdi Ahmadis arbete har hela familjen fått uppehållstillstånd. Foto: SVT

Den som haft arbetstillstånd och jobbat minst fyra år i Sverige kan få permanent uppehållstillstånd och det var det tvåbarnsfamiljen hoppades på i slutet av förra året. Men i stället fick de beskedet att de skulle utvisas.

Anledningen var att Mehdi Ahmadi under några månader tjänat 180 kronor under den kollektivavtalsenliga lönen.

Men enligt Mehdi, hans arbetsgivare och familjens advokat hade Migrationsverket tittat på fel kollektivavtal. De anser därför att Mehdi hade tjänat tillräckligt med pengar och beslutet överklagades till Migrationsdomstolen.

Domstolen säger nej

Trots de här nya uppgifterna fastslog Migrationsdomstolen Migrationsverkets beslut och familjens sista hopp stod därför till att Migrationsöverdomstolen skulle pröva fallet.  Men domstolen valde att inte ge prövningstillstånd, vilket lagmannen Jerry Eriksson, som var ordförande i avgörandet om prövningstillstånd, förklarar så här.

– Vi får endast ge prövningstillstånd om målet är prejudikatsintressant eller om underinstanser gjort formella fel så att det föreligger synnerliga skäl.

Familjen och deras advokat menar att det föreligger just synnerliga skäl, eftersom de anser att underinstanser har fattat beslut på felaktiga grunder.

Men den bedömningen håller ni alltså inte med om?

– Jag kan inte gå in och kommentera enskilda fall eftersom det råder sekretess, men att man eventuellt dömd fel är inte ett skäl för prövningtillstånd.

”Mina barn har planerat för ett liv här”

Shahla Ahmadi oroar sig främst för sina barn. Foto: SVT

Både Mehdi och Shahla Ahmadi säger att de inte vet vad de ska ta sig till nu. Men de är på det klara med att de inte kan flytta tillbaka till Iran.

– Vi har inte gjort något fel. Det var på Migrationsverket som misstaget begicks, varför ska vi straffas för det? Mina barn var 10 och 20 år gamla när de kom hit. Min yngsta son kan inte läsa och skriva på persiska och min äldsta son går redan på universitetet här. De har kämpat och planerat för ett liv här, avslutar Shahla Mehdi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjänade 180 kronor för lite – utvisas

Mer i ämnet