Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Hör Thomas Kjellberg och Charlie Mobergs förväntningar på den nya appen. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Ny dejtingapp för personer med funktionsnedsättning: ”Vill träffa kärleken”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya appen Digivi ska göra det lättare för personer med framför allt intellektuella funktionsnedsättningar att träffa vänner, dejta och umgås. Charlie Moberg och Thomas Kjellberg är två personer som ser fram emot att använda appen.

– Jag vill träffa vänner, kanske kärleken – vem vet? säger Thomas Kjellberg.

Riksförbundet FUB i Uppsala län, en organisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga, startade för två år sedan projektet Relationer som fungerar. Projektet har nu resulterat i en ny dejtingapp. Enligt Magnus Lindén, projektledare för Relationer som funkar, behövs ett ”tryggt” alternativ.

– Många som testat dejtingsajter har negativa erfarenheter av det – och det behövs något för den som har en kognitiv funktionsnedsättning, säger Magnus Lindén.

För att skapa ett konto måste man ta sig till ett Digivi-ombud som kontrollerar personens legitimation. Thomas Kjellberg är en av dem som tagit sig till Infoteket om funktionshinder i Uppsala för att registrera sig.

– Jag vill träffa kompisar eller bara någon att prata med, säger han.

Skapad ihop med målgruppen

Charlie Moberg har varit med från start och tyckt till om appen. Han har bland annat gett feedback på tillgängligheten och ser nu fram emot att testa själv.

– I kväll ska jag göra en häftig sak, skapa ett konto och skaffa en profilbild på mig, säger Charlie Moberg.

Hör mer om förväntningarna på appen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.