Varning för starka bilder: Misshandeln fångades av bussens övervakningskameror. Foto: Polisen

Pojke döms för att ha sparkat busschaufför

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årige pojke döms till ungdomsvård för att ha sparkat en busschaufför i samband med en biljettkontroll vid Resecentrum i Uppsala i oktober förra året. Pojken döms för grovt våld mot tjänsteman till ungdomsvård.

Det var den 29 oktober som chauffören angreps på bussen. Han hade gått bak i bussen för att avvisa ett gäng ungdomar som klivit på genom den bakre ingången då han blev knäad i ryggen. Sedan blev han sparkad i huvudet och på kroppen.

– Allt gick så snabbt, jag försökte bara försvara mig, har busschauffören tidigare sagt till SVT Uppsala.

Pojken har under rättegången hävdat att busschauffören var aggressiv och tog tag i honom och knuffade honom – och att han då blev arg. Han säger sig ha fått panik och ”ville inte dö” och att han sparkade för att försvara sig själv.

Ett tiotal sparkar

Men fyra övervakningsfilmer från olika vinklar i bussen visar att han sparkar busschauffören ett tiotal gånger och tingsrätten tycker att den knuff som busschauffören givit pojken snarare handlat om en ”mild fösning” som inte kan anses utgöra ett brottsligt angrepp på pojken. Därmed ska pojken dömas för grovt våld mot tjänsteman.

Han ska betala ett skadestånd till chauffören på 12 900 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.