Polisveteranens larm: ”Kåren i förfall”

Uppdaterad
Publicerad

Polisveteranen Christer Nordström har arbetat inom polisen i 47 år. Han är bland annat Uppsalapolisens ansikte utåt då han är presstalesperson. Enligt honom har det aldrig varit så illa som det är nu. Det beror bland annat på resursbristen.

Denna artikel publicerades först den 29 augusti 2016.

– Det är så jävla illa just nu. Jag har aldrig varit med om maken under mina 47 år hos polisen.

Krisen inom polisen

Christer Nordström är en veteran inom polisen. Han har varit i kåren i 47 år, och arbetar för tillfället som presstalesperson inom Uppsalapolisen.

– Jag är så jävla förbannad. Vi hinner inte med det vi ska göra helt enkelt. Man pratar fint inom polisen om att ”vara nära medborgarna”, men det du – det är helt omöjligt och är bara att glömma med tanke på hur det ser ut nu.

Resursbrist

Det Christer Nordström bland annat syftar på är den rådande resursbristen inom polisen, vilken enligt honom påverkar deras arbete – avsevärt.

– Vi kan inte göra vårt jobb. Arbetsbelastningen är totalt åt skogen, säger han.

Bland annat riktar presstalespersonen skarp kritik mot den omorganisation som polisen nyligen gått igenom. Den där 21 distrikt blev 1.

– Det ledningen inte fattar är att det finns skillnader mellan distrikten. I vilka problem som föreligger och hur man ska ta sig an dem. Som det ser ut nu så är allt centralt styrt, vilket medför otroliga omvägar för samtliga.

Hur menar du?

– Allt ska analyseras och gås igenom. Det är inte klart vilka som ska göra vad och det som är klart fungerar inte. För i slutändan så finns det helt enkelt inga som kan utföra det som sägs ska göras.

Enligt Christer Nordström handlar det om felprioriteringar.

– Utryckning ska ha högsta prioritet. Det har det inte idag. Sen finns det tendenser till att man hellre lägger ner än utreder.

”Diktaturfasoner”

Resursbrist alltså?

– Ja, så in i helvete.

Enligt Christer Nordström har den nya organisationen medfört merarbete, och styrning som inte gagnar poliserna i yttre tjänst.

– Allt ska styras centralt och sättas in i rutor som inte är verklighetsförankrade. Och om några fel uppdagas så ska allt enformas och likriktas. Kommunikationen exempelvis är centralt styrd så pass att det nästan liknar diktaturfasoner!

Men kan det inte vara så att du bara är av en annan generation, som inte förstår det bra med det nya? Alltså du är nära pension nu, dags och kliva av för mer förändringsvilliga poliser?

– Jag gillar mitt jobb. Det är viktigt att påpeka. Med det viktiga man ska förstå som polis är enkelt. Att göra sitt jobb. Det kan vi inte göra nu helt enkelt. Sen ska man också tydliggöra att vissa saker fungerar bra. Men mycket gör det inte!

LÄS MER: Götblads svar på hårda poliskritiken: ”Vill mana till tålamod”

”Ruttet i grunden”

Enligt Christer Nordström blundar både politikerna och polisledningen för de signaler som för tillfället ges.

– Det är en följetong i media det här. På den senaste tiden har massa politiker och poliser varit ute och larmat, men ingen gör ju något! Politikerna utlovar pengar, vilket är bra. Men det politikerna inte förstår är att polismyndigheten för tillfället är rutten i grunden. Om media visste om vad som pågår inom myndigheten just nu skulle ni ramla av stolen.

I slutändan menar polisveteranen att det är medborgarna som får lida.

– Vi är inte på gatan helt enkelt. Vi är inte ute.

Är det en känga mot ledningen alltså? Dan Eliasson?

– Det är vi som drabbas, och ingen tar våra signaler på allvar. Ledningen bara nonchalerar saker. Ta trafikpoliserna till exempel. Där har man gjort nedskärningar, och man kan inte tro att alla polisen kan stoppa fordon och kunna göra en flygande trafikkontroll. Många har ingen aning om vad man ska leta efter på en flera ton tung lastbil. Det vet trafikpolisen. Men nu har vi inga sådana.

LÄS MER: Polisförbundet: ”Christer Nordström har rätt”

Svårigheter att rekrytera

Det Christer Nordström också slår ned på är faktumet att polismyndigheten har svårt att rekrytera.

– Det beror bland annat på att rekryteringen idag är totalt skev. Jag tycker inte utbildningen bör vara en treårig högskoleutbildning. Det behövs inte! Sen behöver kraven heller inte vara så högt ställda. Det behövs inte! Det är en yrkesutbildning som behövs. Inget mer.

Men gjorde man inte det för att få upp viljan hos personer att söka?

– Måhända, men det hjälper ju inte. Speciellt inte nu när det ändå råder brist på personal och lönen är så låg.

Veteranen riktar också skarp kritik mot hur de som faktiskt söker placeras.

– Om du väl kommer in så kan du placeras på ett ställe som du inte vill vara på. Klart som fan att du inte söker då. Om du vill vara i Göteborg men placeras i övre Norrland. Då söker du ju dig till något annat ställe vid första bästa chans.

Men hur ska man göra då?

– Höja lönerna. Stoppa den här korkade omorganisationen och gå tillbaka till riktigt hederligt polisarbete. Den administrativa belastningen är helt makalös nu.

LÄS MER: Ygeman svarar på kritiken

”Omvärdera”

Men det måste ju finnas en positivism inom myndigheten? Alltså vill inte polisledningen det bästa?

– Det är väl klart att de vill. Men de måste ju lyssna, och kunna omvärdera när man märker att allting går åt skogen.

Men enligt Brå går ju att den grova kriminaliteten ner i Sverige. Också andra brottstyper i stort? Är det inget bra som kommit ut ifrån det här?

– Det tror jag inte ett dugg på. Det är i såfall beroende på att vi inte är på gatan och helt enkelt ser att den sker. Kriminaliteten alltså.

Men kan det inte vara så att det positiva kommer framöver? Jag menar, omorganisationen sjösattes ju i januari 2015. Förändringarna kanske inte har slagit igenom?

– Det är just det jag kollar på. Det långsiktiga. Det förfall som sker nu är ett långsiktigt förfall. Och ingen gör något åt det.

Ansvarig minister Anders Ygeman (S) meddelade under onsdagen att han avstår att kommentera kritiken. SVT Nyheter Uppsala gav också Rikspolischefen Dan Eliasson möjlighet att bemöta artikelns innehåll, men även han avböjde medverkan.

LÄS MER: Löfven: ”Ingen poliskris”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet