Föreningen arbetar som spindeln i nätet för att knyta ihop medborgare och förtroendevalda. Foto: SVT

Prisad förening vill utveckla landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsföreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel prisas för sina utvecklingsprojekt.

– Vår roll är att underlätta och sänka tröskeln för människor att engagera sig, säger Isabelle Axelsson, ordförande Utveckla ÖTV.

Föreningen verkar genom att brygga kontakten mellan medborgare och förtroendevalda och driver ett flertal projekt parallelt. Den viktigaste funktionen är enligt ordförande Isabelle Axelsson att verka som en paraplyorganisation.

– Många föreningar har fullt upp med sitt och då ska vi kunna vara den som kan ta kontakt med kommunen. Vi ska kunna ha helhetssynen som kanske inte en enskild förening som till exempel har fotbollsträning kan ha. Vi är mellansteget mellan kommunen och medborgarna, säger Isabelle Axelsson, ordförande i föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel.

Prisade för sitt arbete

I slutet av november fick föreningen motta priset för årets utvecklingsgrupp från den lokala sektionen av organisationen Hela Sverige ska leva. Priset tilldelades Utveckla ÖTV med motiveringen att den på mycket kort tid lyckats skapa dialog mellan bygdens folk och de förtroendevalda.

– Vi jobbar väldigt mycket med strategiska frågor, alltså det långsiktiga som kanske egentligen är lite onsynligt. Det vill säga, vad vill vi ha för samhälle och vad vi tycker är värdefullt. Det är rätt roligt att vi fick priset eftersom mycket av det vi gör är osynligt.

Ett av de projekt som föreningen arbetat med är en lekpark på Kvarnvägen i Örbyhus. Foto: SVT

Visionspromenader och kvartalsfika

Föreningen driver ett antal projekt parallellt men den gemensamma nämnaren är att bygga kontaktnät mellan föreningar och förtroendevalda. Fyra gånger per år anordnar föreningen något som de kallar för kvartalsfika, där får medborgare och politiker mötas för att diskutera vad som kan görs bättre på orterna. Just nu arbetar föreningen med förslag på förbättringar av tågstationen i Örbyhus.

– Vi har en dialog om stationen i Örbyhus tillsamans med kommunen, vi driver en idé om en park vid stationen. Men vi öppnar också för alla som vill att kontakta oss för att anordna visionspromenad där man bor. Den kan man göra för att titta på hur man kan förbättra sin bygd.

Vad betyder den här typen av förening för landsbygden?

– Jag tror att föreningslivet betyder jättemycket för landsbygden, ju mindre en ort är desto mer beroende är personer av varandra och man hjälps åt att genomföra saker. Örbyhus är en rätt stor ort, Tobo är en lite mindre ort och Vendel är nästan som en glesbygd, men tillsammans kan vi lyfta hela vår storbygd, säger Isabelle Axelsson, ordförande i föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel.

Motivering

”En ganska ung förening som på mycket kort tid lyckats skapa dialog mellan bygdens folk och de förtroendevalda på ett sådant sätt så att ett flertal för bygden utvecklande och hållbara projekt kommit igång. 

Man har också tagit aktiv del i arbetet med att få nyanlända att känna sig välkomna bl.a. med simskola under sommaren. 

Det har skapats sammanhållning i bygden som möjligheter hållbar utveckling och ett växande samhälle.”

Källa: http://www.helasverige.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.