Pengarna från regeringens satsning fördelas på landsting och regioner baserat på befolkningsstorlek. Foto: TT

18 miljoner till regionens förlossningsvård

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar på att stärka förlossningsvården och eftervården för förlösta kvinnor. Region Uppsala tilldelas 18 av de 490 miljoner som regeringen satsar.

– Vi har räknat ut är att vi kommer få 18 miljoner, vilket känns jättebra, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Region Uppsala tilldelas 18 miljoner kronor från regeringens satsning på förlossningsvård. Tanken är att pengarna ska användas för att stärka kvinnors hälsa med ett fokus på förlossningsvård och eftervård efter förlossning.

– Det är ett välkommet tillskott och det är viktigt att vi använder pengarna på ett så bra sätt som möjligt. Vi vet att vi har stora behov och det här kan ge oss den skjutsen att kunna göra lite extrasatsningar för att stärka kvalitén och underlätta där vi ser att det finns särskilda belastningar, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Läs mer: Vad är förlossningsskador?

Verksamheten ger förslag

Det är upp till varje region och landsting att själva bestämma hur pengarna ska fördelas. För Region Uppsala

Foto: SVT

innebär det att en styrgrupp bereder en handlingsplan som berörd verksamhet i regionen kan skicka förslag till.

– Det som kommer hända nu är att verksamheten kommer ta fram en handlingsplan för hur pengarna ska användas. för att fortsätta utveckla förlossningsvården och kvinnosjukvården.

Öppnar pengarna upp för att anställa mer personal?

– Jag tror att delar av satsningarna kommer att handla om utbildning för att höja kompetensen hos den personal man redan har. Det är den här typen av frågeställningar som verksamheten måste ställa sig och komma med ett förslag till handlingsplanen. Men jag kan tänka mig att en del av pengarna kommer att gå till förstärkt bemanning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.