15 ska redan sagts upp från Migrationsverket i Uppsala. Foto: Montage/TT

”Ren lögn – 15 har redan sagts upp”

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 30 tjänster kan komma att försvinna från Migrationsverket i Uppsala. Så löd beskedet från ledningen. Men enligt uppgifter till SVT Nyheter Uppsala ska 15 redan sagts upp – igår.

Beskedet om de 30 tjänster som kan komma att tas bort från Migrationsverkets enheter i Uppsala, efter att antal asylsökande minskat, kom i slutet av januari. Enligt tf regionchef Magnus Önnestig var de långt ifrån klara över hur tjänsterna skulle kunna stuvas om.

– Vi hoppas att i det i slutändan är färre än 30 som vi behöver säga upp. Nu jobbar vi aktivt utifrån de kompetenser personalen har och tittar på hela verksamheten – var har vi behov? Vi har fortfarande väldigt mycket att göra i delar av verksamheten och ska så långt som möjligt försöka omplacera dit, sade Magnus Önnestig under tisdagen.

15 sades upp

Men enligt källor till SVT Nyheter Uppsala har 15 av tjänsterna redan sagts upp. Och fler lär det bli.

– Vi fick beskedet att det kunde komma att bli varsel men att det var långt kvar. Vi fick beskedet vid 8-tiden igår. Två timmar senare var den den förste uppsagd. Därefter sades 15 personer upp direkt, säger en källa som vill vara anonym.

Läs mer: Migrationsverket i Uppsala varslar 30

Stämningen ska vara bedrövlig på Migrationsverket efter händelsen.

– Alla är arga. Och de lär inte bli mindre arga efter det här. Det som kommunicerats utåt är ren lögn. Det har också pratats om omplaceringar, men det är det ingen på golvet som tror ett dugg på.

– De här 15 jobbade på mottagningsenheten på prov- eller visstidsanställningar. Samtidigt har Migrationsverket anställt tio stycken med liknande kompetens. Det känns som att de bara vill försöka kringå las för att slippa ge människor ordentliga fasta tjänster.

Inga uppsägningar

Under onsdagen kontaktade tf regionchef Magnus Önnestig SVT Nyheter Uppsala för att kommentera

Foto: Tomislav Stjepic / Migrationsverket

uttalandet att 15 personer har sagts upp.

– Att säga upp en person är något man gör med tillsvidareanställda, det finns två skäl att säga upp någon,  det ena är arbetsbrist och det andra är ett beslut från en personal- eller arbetsnämnd att någon har missskött sig så till den grad att nämnden beslutar om uppsägning, vilket absolut inte är fallet här.

Enligt Magnus Önnestig har ingen personal i Uppsala blivit uppsagd ännu, det handlar enligt honom om provanställningar som avslutas och visstidskontrakt som löper ut.

– Allt vi gör mellan oss som arbetsgivare och arbetstagare bygger på någon form av överenskommelse gällande anställningsformer. Provanställningar kan avslutas innan de omvandlas till en fast anställning. Då ska vi helst ge besked två veckor i förväg men man behöver egentligen formellt inte ange ett skäl för att avsluta en provanställning. Men det är något som vi alltid strävar efter, vi vill ha en god dialog med anställda.

Den andra form som berörs är enligt den tillförordnade regionschefen visstidsanställningar.

– Visstidsanställda är en anställning som är tidsbegränsad. När den tiden löper ut, då är anställningen över. Och det är i min värld inte heller att säga upp någon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.