Syftet med att byta ut ordet tjänsteman och ersätta det med tjänsteperson är att främja jämställdheten och det var Feministiskt initiativ (Fi) som kom med idén om förändringen av språkbruket inom kommunens verksamheter.
Under onsdagen togs frågan upp av kommunstyrelsen.
– Vi har redan börjat säga ”tjänsteperson”, så det är redan mer eller mindre infört, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd med ansvar för jämställdhetsfrågor.
Hur har folk reagerat?
– Ingen har sagt något negativt, men visst kan man se på vissa att de reagerar. Och när vi nu beslutar om det kanske det kommer fler reaktioner.
Ger felaktig bild
Argumenten för att byta ut ordet tjänsteman är bland annat att det inte är ett könsneutralt ord, att det ger en felaktig bild av att det bara är män som arbetar inom kommunen.
Enligt Ilona Szatmari Waldau finns det andra kommuner i Sverige som redan fattat beslut om att byta till ”tjänsteperson”.
Finns det fler liknande ord som behöver bytas ut?
– Ombudsman, till exempel, och förtroendeman. Riksdagsman har ju redan helt försvunnit, det heter ju riksdagsledamot numera.
Förslag om lathund
Men motionen som FI lagt fram röstades ner av kommunstyrelsen under onsdagen. Istället gick förslaget som Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet lämnat igenom. De vill införa en lathund för ett mer könsneutralt språkbruk där bland annat ”tjänsteperson” men även andra områden ska ingå. Även en punkt om att bland annat behålla ordet tjänsteman då det till exempel handlar om brottsrubricering lades till.
Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.
– Jag tror att språket är viktigt men det finns verkliga problem i samhället såsom att tjejer behandlas dåligt på skolor, kvinnofrid som inte respekteras och jämställdhet som inte finns där det borde finnas inom sjukvård och arbetsliv. Det är det man borde jobba med, säger kommunalrådet Jonas Segersam (KD).
Beslutet om språkförändringarna tas av kommunfullmäktige.