Foto: SVT

Stora svårigheter att träna parasport

Publicerad

Paralympics pågår för fullt i Rio. Men här i Sverige pågår istället en kamp. Parasportutövarnas mot de hallar där det är tänkt att de ska träna.

Det pratas ofta om tillgänglighet i Sverige. Men inom idrotten mynnar det allt för ofta ut i att man bygger ramper för rullstollsburna på läktarna. Ska man istället vara den som publiken ska se nere på golvet blir det svårare. Det menar Margareta Israelsson, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté.

– Det går bra att titta på idrott. Men att utöva den är besvärligare. Det behöver bli mer rättvist. Samma insatser som görs för att killar och tjejer ska få idrotta på lika villkor krävs, säger hon.

Höga trösklar

I Fyrishov i Uppsala tränar Uppsala Handikappidrotts Bocciaspelare två gånger i veckan. Och även om multihallarna vid anläggningen håller hög tillgänglighetsklass internt är det desto svårare att ta sig in.

– Först ska jag parkera på en handikapplats. Men därifrån finns en trottoarkant vilket gör att jag måste ta en omväg ut i trafiken, bland bilar och cyklar innan jag är framme vid dörrarna. Och där är dörrarna så tunga att få upp plus att en hög tröskel finns på plats att det är ett jäkla slit att komma in, säger Christina Eklund, som är rullstolsburen och fortsätter.

Rickard Malmström (MP), är kommunalråd och ordförande i idrotts- och fritidsnämnden vid Uppsala kommun.

– Vi tar till oss den kritiken och vi ser de hinder som vi sätter upp för de här människorna i och med att vi planerat dåligt, säger han.

Nytt program i höst

Rickard Malmström (MP) och resterande majoritet planerar också ett ordentligt tag kring de här frågorna i höst.

– Vi tar fram ett funktionshinderpolitiskt program som vi kan klubba på fullmäktige i höst. Tanken är att vi mer genomgående ska se över hur vi kan göra Uppsala mer tillgängligt. Och det gäller alla, inte bara idrottsutövare, säger han.

I klippet ovan kan du själv se hur det går till när Christina Eklund tar sig in i Fyrishov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.