Ny sjukdom hotar Sveriges tallar

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har ett utbrott av svampsjukdomen Diplodia Pinea upptäckts i Sverige. Spridningen som kan ta död på tallen oroar forskarna.

Sjukdomen har påträffats i Odensala strax norr om Arlanda och sprids den vidare hotas Sveriges tallar.

– Det värsta som kan hända är att den här sjukdomen tar fart och trivs här i Sverige, då kan vi få den på alla tallar, i alla fall i södra Sverige, säger Jan Stenlid professor i skogspatologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Stora värden står på spel

Det är en planterad tallskog på cirka 15 hektar som drabbats av svampsjukdomen Diplodia Pinea, en sjukdom som sprids med luftburna sporer.  Sjukdomen har funnits i Sverige i några år, men då på enstaka träd. Det här är första gången man ser ett större utbrott av sjukdomen, alltså att ett helt skogsområde drabbats.

– Det här planteringen kan vara förlorad som skogsproduktion. Det är förstås allvarligt för markägaren men det kan även vara allvarligt för resten av landet eftersom halva Sverige består av tallskog, säger Jan Stenlid.

Varmare klimat tänkbar orsak

Diplodia Spinea angriper tallens årsskott

Forskarna vet inte exakt hur sjukdomen kommit hit. Man tror inte att det finns någon koppling mellan sjukdomen och till exempel utsläpp från Arlanda eller E4:an. Inte heller tror man att sjukdomen kommit med plantorna. misstankarna riktas istället mot ett varmare klimat.

– Jag tror att klimatet är en möjlig orsak. Det har blivit varmare på senare år och det kan ha möjliggjort en etablering av sjukdomen, säger Jonàs Oliva, forskare vid SLU.

– De senaste 30 åren har förhållandet blivit mycket bättre för den här sjukdomen i Sverige, säger Jan Stenlid.

Nu ska SLU ge sig ut i Uppland och se om man kan hitta fler drabbade platser.

– Vi kommer att samla in sporer på lite olika håll för att se om svampen har spridit sig ytterligare, säger Jan Stenlid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.