Det är mycket jobb kvar att göra för Ingemar Backman, trots att tjuvarna dömts. Foto: TT / SVT

Tjuvarna dömda – men Ingemar har jobb kvar

Uppdaterad
Publicerad

Förra året anmäldes omkring 800 villainbrott i Polisregion Mitt där Uppsala län ingår. Bara ungefär fyra procent av alla villainbrott klaras upp – så Ingemar Backman i Storvreta har haft tur.

För bara en vecka sedan kom domen mot de två män som bröt sig in i Ingemar Backmans villa. Han kom hem efter jobbet en dag i januari – och kände direkt att något var fel.

– Det var glassplitter på golvet vid ett fönster och ett skåp stod öppet, jag visste att vi inte hade lämnat det så, säger Ingemar Backman.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Han upptäckte snart att det var tillstökat i villan och att saker saknades. Tjuvarna hade tagit några spritflaskor och alla hustruns guldörhängen, värda omkring 25.000 kronor.

Samma tjuvar

Ingemar Backman ringde polisen och de kom direkt – de befann sig redan i området med anledning av ett annat inbrott: Samma inbrottstjuvar hade varit inne i en villa några kvarter bort. Polisens tekniker säkrade skoavtryck och efter viss spaning kunde de misstänkta gripas.

I deras bostad hittades spritflaskorna från inbrottet hos Ingemar Backman och redan några dagar efter inbrottet så häktades tjuvarna. Det blev rättegång och Ingemars hustru gick dit.

– Jag förhördes på telefon, men hon ville se dem. Hon berättade att de satt där och såg ledsna ut och när de förstod att ett av offren var med i salen blev de klart berörda, säger Ingemar Backman.

Männen dömdes till fängelse mot sitt nekande för de tre villainbrott de åtalats för. Hela rättsprocessen efter inbrottet har bara tagit några veckor, men känslorna finns kvar.

Människovärdet reducerat

– Det tog ett tag innan jag kunde känna efter, och då kände jag mig oerhört kränkt. Det var som om tjuvarna hade reducerat vårt människorvärde till noll när de tog sig rätten att vara inne här och rota runt bland våra saker, säger Ingemar Backman.

Familjen skaffade omedelbart larm, och känner sig nu ganska trygga i hemmet igen. Men Ingemar Backman har jobb kvar att göra: Nu ska han försöka få ersättning för de guldsmycken som tjuvarna tog och som inte återfunnits.

– När de rättsliga instanserna tar över blir man lämnad åt sig själv som brottsoffer, det är ju jag som måste agera hela tiden. Kontakta försäkringsbolaget till exempel, och nu också försöka få skadeståndet utbetalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet