Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Amal Khalilova, sekreterare i Älvkarleby kommuns valnämnd, förklara hur de ska få fler unga att rösta. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Unga väljer bort att rösta i landsbygdskommunerna: ”Behöver informera mer”

Publicerad

EU-valet närmar sig med stormsteg och valdeltagandet bland unga i Uppsala läns kommuner skiljde sig åt rejält förra valet. Lägst valdeltagande hade Älvkarleby kommun där bara en tredjedel av de unga väljarna tog sig till vallokalerna.

Landsbygdskommunerna i länet, tillsammans med Enköping, hade lägst valdeltagande bland unga under förra EU-valet. Minst dragningskraft hade valet i Älvkarleby och flest röster stod Uppsala kommuns unga för.

– Jag tror att politiker i storstäder oftare står för de vallöften de gett, säger 23-åriga Rasmus Johansson som bor i Tierp, där 35 procent av de unga röstade i förra EU-valet.

Älvkarleby vill öka valdeltagandet

Var tredje ung tog sig till valurnorna i Älvkarleby i EU-valet 2019, en siffra som, sekreterare i Älvkarleby kommuns valnämnd, Amal Khalilova inte är förvånad över.

– Det är inte ovanligt att landsbygdskommuner har lägre valdeltagande. Det kan till exempel handla om socioekonomiska olikheter och utbildningsnivå, säger Amal Khalilova.

Amal Khalilova hoppas att fler i åldersgruppen väljer att rösta den här gången. Kommunen använder sig bland annat av lärarna på vuxenutbildningen för att få ut information.

– Vi behöver informera mer. Inte bara om hur man röstar, utan också vad EU-valet faktiskt innebär, säger Amal Khalilova.

VALDELTAGANDE 18-29 ÅR PER KOMMUN 2019

  • Uppsala: 60 procent (totalt alla åldrar: 64 procent)
  • Knivsta: 47 procent (totalt alla åldrar: 63 procent)
  • Håbo: 42 procent (totalt alla åldrar: 56 procent)
  • Enköping: 36 procent (totalt alla åldrar: 52 procent)
  • Tierp: 35 procent (totalt alla åldrar: 51 procent)
  • Heby: 35 procent (totalt alla åldrar: 50 procent)
  • Östhammar: 33 procent (totalt alla åldrar: 50 procent)
  • Älvkarleby: 31 procent (totalt alla åldrar: 50 procent)

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.