Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Broklaffen har expanderat”. Hör Uppsala kommun om en trolig orsak till strulet med Tullgarnsbron och hur man ser på haveriet. Foto: Kristian Östlund/SVT

Uppsala kommuns besvikelse över haveriet på Tullgarnsbron”Det hände så pass snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Tullgarnsbron har varit öppnad för trafik i drygt en vecka – men har redan gått sönder. Under lördagen stod bron fortfarande fast i öppet läge efter haveriet i fredags.

– Jag kan känna att det är en besvikelse att det hände så pass snabbt, säger Johannes Eriksson.

Många förbipasserande under lördagen stannar till vid SVT:s reporter för att kommentera bron. Flera tycker det är märkligt att bron gått sönder efter endast en vecka. En förbryllad cyklist stannar till vid bron innan han fortsätter längs Fyrisån. ”Bra jobbat Uppsala kommun”, säger en annan förbicyklande.

Utredning startad

Nu har en utredning av entreprenören Peab startat för att ta reda på vad som har gjort att bron fastnat vid stängning.

– På vårt håll håller vi nu en dialog med Peab och låter arbetet med bron fortsätta, säger Jenny Engdahl Westbratt, presschef på Uppsala kommun.

Peab avböjer intervju

SVT har sökt Peabs ansvarige för utredningen, David Eriksson, för en intervju. Men han hänvisar tillbaka till Uppsala kommun.

Enligt Jenny Engdahl Westbratt på kommunen är det dock entreprenören Peab som ska svara på frågor från media om bron och den pågående utredningen.

– Det var mycket märkligt, säger hon.

Ingen prognos

Utredningen pågår och därför kan inte heller någon prognos göras för när bron kan öppna upp igen.

– Våra entreprenörer kommer titta på vad som hänt och vad man kan göra åt det, säger gatuchefen Johannes Eriksson.

Hör Johannes Eriksson på Uppsala kommun berätta i videon om vad man tror orsakat brostoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.