Genom att härma spindeln kan forskare nu skapa spindeltråd utan att använda sig av starka kemikalier. Foto: SVT

Uppsalaforskare skapar konstgjord spindeltråd

Publicerad

Ett forskarlag med forskare från bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har upptäkt en ny metod för att skapa konstgjord spindeltråd. Genombrottet kom efter att man studerat hur riktiga spindlar gör för spinna tråd.

Genombrottet består i att forskarna från bland annat SLU nu kan skapa konstgjord spindeltråd genom att härma hur en riktig spindel gör för att spinna sin tråd. Tidigare har man kunnat skapa tråd genom att använda sig av starka kemikalier, men med den nya metoden använder man sig av ett vattenbad med sänkt pH.

– Det vi kan göra nu är att ta fram spindeltråd på ett naturligt sätt, vi härmar naturen och det har man inte kunnat göra tidigare. Vår upptäkt ligger i att vi har tittat på hur spindeln spinner sin tråd och sedan härmar vi det på labb och får på så vis en mycket starkare tråd än man fått tidigare, säger Marlene Andersson, doktorand vid Insutionen för biokemi på Sveriges lantbruksuniversitet.

Hur svårt är det att göra tråden?

– Det är ganska lätt om man vet hur man ska göra, vi använder ett protein som vi odlar i bakterier. På en vecka kan vi ta fram sex liter av bakterierna och om vi skulle spinna tråd av det skulle det räcka till sex kilometer tråd.

Proteiner sprutas ut i en vattenlösning med lågt pH och formar då en tråd som kan lindas upp på spolar. Foto: SVT

Många användningsområden

Den konstgjorda spindeltråden är än så länge inte lika stark som den äkta varan, men på sikt hoppas forskarna att de ska kunna göra den starkare. Enligt Marlene Andersson kan de finnas en stor mängd användningsområden för den konstgjorda spindeltråden.

– Det finns otroligt många användningsområden beroende på hur man hanterar tråden, jag tror mycket på de medicinska aspekterna för att till exempel att odla celler.

Hur stark är tråden?

– Idag är den ungefär en fjärdedel så stark som riktig spindeltråd, men det finns mycket rum för utveckling. Jag tror att man kan använda spindeltråd i material som vi inte har tänkt på tidigare, till exempel i textilier eller kanske broupphängningskablar. Möjligheterna är oändliga och nu kan vi ta fram tråden i stora mängder, säger Marlene Andersson, doktorand vid Insutionen för biokemi på Sveriges lantbruksuniversitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.