Arvikaformmakare var kändis i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens utställning på Eda glasbruk lyfter fram formmakaren Alfred Gustafsson, välkänd på Ittala glasbruk i Finland men doldis i sin hembyggd i västra Värmland.

Det har varit många års detektivarbete och efterforskningar som Bengt Larsson, vid Eda Glasmuseum, har ägnat sig åt. Det var ett litet oansenligt brännvinsglas som fångade hans uppmärksamhet för tjugofem år sedan.

– Jag hade kanske inte reagerat alls om jag sett det på öppna marknaden men i och med att det hette Arvika så blev det väldigt speciellt, berättar Bengt Larsson.

Under sitt fortsatta detektivarbete fick glasentusiasten klart för sig att namnet Arvika inte alls är ett mönsternamn. Namnet dök upp på gräddkannor, smörskålar och glas med helt olika mönster. Namnet Arvika hängde istället samman med de pressglasformar som tillverkades i Arvika i slutet av 1800-talet och som såldes till Ittala glasbruk.

Välkänd i Finland – okänd i Arvika

Alfred Gustafsson var formmakaren som tog med sitt gjuterikunnande från Arvikas metallindustri och skapade formar till glasen på Ittala. Han är en välkänd och respekterad hantverkare i den finska glashistorien, men helt okänd för de glaskunniga i Värmland. Men på Ittala lever berättelserna kring hans person och de talar om mer än hans yrkeskunnande.

– Han var stor, rödhårig, socialist, ateist, drack tappert men var en duktig yrkesman och han läste mycket, berättar Bengt Larsson som tagit del av brevkorrespondens och andra mer eller mindre sanna hörsägner kring personen och formgivaren Alfred Gustafsson.

– Det har varit spännande att upptäcka en människa. Nu vill jag ha honom utställd för att göra honom känd även här. Han är ju stor i Finland och finns med i många glasböcker där, säger Bengt Larsson.

Utställningen om Formmakaren Alfred Gustafsson pågår under hela sommaren på Eda Glasbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.