– Jag tror det är många kombinationer samtidigt som orsakar ökningen av förekomsten. De flesta vet att man måste hantera kyckling på rätt sätt, med god hygien och rätt tillagning. Men man ska inte glömma bort att många har valt att byta protein, av olika skäl, så vi har fler nya konsumenter än tidigare. Dessutom verkar det finnas en trend bland till exempel kockar med låg temperatur vid tillagning av kyckling, det är helt vansinnigt, säger Maria Donis, vd vid Svensk Fågel.
Även vid Svensk Fågel har man sett att antalet sjukdomsfall har varit fler under förra året än tidigare.
– Vi har sett att att förekomst av campylobacter hos kycklingar inte har minskat efter sommaren, som det har gjort tidigare, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.
Rekommendationen: Undvik helt färsk kyckling
Fryst är inte riskfritt
Att det skulle vara riskfritt att äta fryst kyckling, istället för färsk, håller Svensk Fågel inte med om.
– En fryst kyckling är inte lösningen på problemet, campylobacterna finns även i fryst kyckling. I synnerhet om förekomsten är hög, så som det är i utlandet. Kan man hantera kycklingen på rätt sätt, med god hygien och rätt tilllagning, så kan man äta kyckling, fryst som färsk, säger Maria Donis.
Varför kan ni inte bli av med campylobacterna i köttet?
– Det är tarmbakterier som finns i vår närmiljö, runtom på gårdar exempelvis med grisar eller kor är risken högre där det finns flugor som sprider smittan. Det är en blöt slakt med risk för kontamination, där man riskerar ha sönder tarmkanalen när man slaktar en liten fågel som kyckling. Därför bör man alltid ha god hygien när man hanterar kyckling.
Kommer de här rekommendationerna påverka er produktion?
– Nej jag tror inte det. Om man hellre väljer att köpa importerad kyckling går man åt fel håll, där är förekomsten av campylobacter än högre.