EU-regler hotar närproducerade livsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Maria Bergquist arbetade som logistiker i USA under sex år men när hennes pappa gick bort 2002 kom hon hem till Torsby och tog över sin fars slakteri.

Där producerar hon kött och korv av nöt och häst, och affärerna går bra, så bra att Maria vill bygga ut, köpa en del nya maskiner och anställa 2-3 nya medarbetare till de 4 redan anställda.

Färre får leverera till kommunerna

Stora kunder till slakteriet är idag Torsby kommun och Sunne kommun som serverar köttet på sina skolor och äldreboenden, men nya EU-regler gör att anbudsförfarandet för kommunerna ser annorlunda ut nu i år än tidigare.

Kommunen tvingas välja ut färre leverantörer, något som gör att små lokala närproducenter som Maria riskerar att bli utan avtal med kommunerna.

– Ja, betämmer vi för oss bara avropa från en leverantör då måste man ju vara bäst så att säga och vinna den här upphandlingen, säger Per Kjellqvist som är upphandlingschef på Torsby kommun.

Håller hoppet uppe

Maria hoppas ändå kunna fortsätta sin närproducerade verksamhet. En nish som hon tror på.

– Jag tycker det är viktigt med närproducerat för då vet man att det inte är så länga transportsträckor för djuren, de står inte och väntar på att bli slaktade och folk häromkring vet ju att köper de våra produkter så är allt gjort nära.

Även Per Kjellqvist på Torsby kommun är medveten om problemet:

– Vi har tidigare försökt dela upp livsmedelsförhandlingen i geografiska områden för att våra lokala producenter ska kunna svara. Det tänker vi göra i fortsättningen också, men då har man den regeln som kan missgynna de mindre producenterna, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.