Först och störst på bovete

Uppdaterad
Publicerad

Odlingslandskapet väster om Molkom ser inte ut som förr. Fälten har fått en ny gröda och en ny färg.

Råg, vete, havre och korn är de fyra klassiska sädesslagen i Sverige. Men i Råglanda, nära Molkom finns landets största odling av en gröda, som nu möter allt större intresse för sina hälsoegenskaper – bovete.

Runt Råglanda gård finns 70 hektar med Bovete. Det är inget sädesslag utan en ört, släkting till rabarbern – men med helt andra egenskaper. 

Bovete är en mångtusenårig gröda från centralasien som används till gröt, bröd och nudlar. Det kan odlas högt upp i Himalaja och nu också i Molkom.

Anders Nilsson på Råglanda gård är nästan ensam i Sverige om att odla bovete. Det bovete som finns i handeln kommer oftast från andra länder.

– Att odla spannmål här och tjäna pengar på det går inte så bra, men för bovete duger marken, säger Anders Nilsson till Värmlandsnytt. Han har också fått med sig en del av grannarna att så bovete på sina fält och bygger nu upp en processanläggning för skalning, malning och packetering av bovetet.

– Marknaden verkar nu vara redo för stora volymer, säger Anders Nilsson.

Bovetet är en så kallad functional food – ett livsmedel som också har medicinska egenskaper. Men bovetet är ännu inte färdigforskat. Forskning pågår på flera håll i världen på såväl råttor som maratonlöpare. Den kolesterolsänkande effekten är redan påvisad. Nu forskas det om bovetets inverkan på cancer, diabetes, astma och alzheimer.

– Det här är sjukdomar som kan ha inflammatoriska orsaker, som bovetet skulle kunna påverka, säger Gunilla Wieslander, läkare och miljömedicinare från Uppsala. Hon har forskat på bovetets egenskaper i trettio år och är en världens ledande auktoriteter i ämnet.  

– Vi måste titta mer på livsmedel. Kanske innehåller maten för mycket kemikalier, och naturliga nyttiga ämnen som mineraler, vitaminer och antioxidanter har renats bort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.