• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Gunnarsson från Trafikverket och Linda Larsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Karlstad, berätta om tidsplanen för bygget och vad det nya resecentrum kommer att betyda. Foto: SVT

Första ”spadtaget” för nytt resecentrum i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Idag togs det ”första spadtaget”, som bestod av att placera ut modelldelar av nya resecentrum i Karlstad. Ett projekt som har diskuterats i många decennier.

– Det här är det största stadsomvandlingsprojektet i Karlstads historia, säger Linda Larsson (S) ordförande i kommunstyrelsen i Karlstad.

På resecentrum ska tåg, bussar, taxi och färdtjänst samlas i samma område från Hamngatan i norr till Trädgårdsgatan, söder om stationen, i Karlstad.

Bland annat ska nya byggnader intill stationshuset kunna byggas samtidigt som tunneln under järnvägen breddas. Dessutom ska en gångbro byggas över järnvägen.

Resecentrum i Karlstad

Många synpunkter

Projektet har kantats av diskussioner – bland annat om att Hamngatan ska byggas om till en så kallad stadsgata. En del av biltrafiken ska istället ledas om genom området Viken söder om stationsområdet.

– Vi ser detta som en chans att öka det kollektiva resandet och ett viktigt steg mot att göra Karlstad klimatneutralt 2030, säger Linda Larsson.

Klart om tre år

Den totala kostnaden för projektet har stigit och beräknas nu till omkring 1,5 miljarder kronor. Karlstads kommun räknar med att betala uppemot en miljard kronor och Region Värmland bekostar med 109 miljoner som regionen fått från staten till infrastruktur.

Resterande bekostas av Trafikverket och det statliga företaget Jernhusen.

Nya resecentrum beräknas stå klart under år 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Resecentrum i Karlstad

Mer i ämnet