Foto: SVT

Fortsatta protester efter förslag om Råda skola

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom utredningen om Råda skola. Hagfors kommun vill ta bort mellanstadiet och bygga nytt och mindre men föräldrarna har protesterat. Protester som inte lär bli bli mindre efter idag.

– Jag tycker det är väldigt likt det de kom fram till innan. 85000 har de bekostat det här med och det säger inte mycket mer än  vad de sa tidigare. Man har valt ut delar i den här utredningen. Man har bara tagit fram ett och det tycker vi är jättedåligt. Det var inte vad det var sagt från början, säger Sofia Stenmark i föräldraföreningen Rädda Råda skola.

Liknar den förra

I utredningen förespråkas att skolan i Råda blir en ny skola med förskola och klasser till och med årskurs tre. Till skillnad från idag när man har upp till årskurs sex. Förslaget motiveras med att det är för få barn, svårigheter att rekrytera behöriga lärare och att det blir svårt att leva upp till delar i skollagen. Det innebär att utredningen är i det närmaste identisk med kommunstyrelsens förslag som man lade fram i november:

Folkomröstning Råda Skola

– Det som tjänstemännen hade tagit fram var ganska ifrågasatt. Och man ville nästan få det att framstå som det var ett väldigt vinklat underlag. Därför föreslog jag på kommunfullmäktige att vi skulle ta fram ett underlag för en folkomröstning som är ett oberoende underlag av en person som inte kan ifrågasättas på samma vis, säger kommunalrådet Åsa Johansson (S).

Men det är inte en förklaring som föräldraföreningen Rädda Råda skola ger så mycket för:

– De har förordat det som de tycker är bäst. De har förordat varje liten grej och det kan ses ganska vinklat, säger Sofia Stenmark.

Men det sa ni om den förra utredningen också. Nu är det en utomstående person som gjort den här utredningen.

– Ja, det är sant. Men vi har också material som trycker på en F6 skola lika mycket. Man kan välja grejer när du letar  efter det som är bra eller dåligt. Det finns för och nackdelar med allt men jag tycker att de hade kunnat tagit upp det som är positivt med en F6 också så att folk kan ta ställning.

Utomstående konsult

Utredningen är beställd av kommunen efter beslut i kommunfullmäktige i våras och gjord av en utomstående konsult. Uppdraget var att se på tre alternativ: bygga ny skola för förskoleklass till och med årskurs tre; renovera den befintliga skolan och behålla även årskurs fyra till sex; och slutligen bygga en helt ny skola för förskoleklass till och med årskurs sex.

– Det kanske kommer att bli ifrågasatt det här också. Det kan jag inte svara på. Det är en utomstående person som finns utanför kommunens organisation som har gjort en bedömning och sammanvägt olika saker och kommit fram till sina slutsatser. Utifrån vad utvecklingskonsulten tagit fram å tycker han att det är det här sättet som gör att eleverna får den bästa skolgången och den mest kvalitativa undervisningen, säger Åsa Johansson (S), kommunalråd.

Beslut förra året

Det var i mitten av november 2015 som kommunstyrelsen, med knapp majoritet och efter flera voteringar och reservationer, beslutade att lägga ner mellanstadiet och istället bygga en ny skola i Råda. Mellanstadiet skulle då flytta till Ekshärad. Enligt förslaget skulle den nya skolan ha plats för 25 elever med förskola och klasser upp till och med årskurs tre. Men när sen beslutet skull tas i kommunfullmäktige några veckor senare kom krav på både utredning och folkomröstning så beslutet sköts på framtiden.

Nästa steg i skolfrågan i Råda är folkomröstningen som kommer att äga rum 13 november. Där har kommuninvånarna att ta ställning till om mellanstadiet ska vara kvar i Råda eller inte. Därefter ska beslutet upp på politikernas bord igen. Och fram tills dess kommer föräldraföreningen att jobba vidare för att bevara hela skolan:

– Vi kommer inte att sluta kämpa. Vi har inte gett upp hoppet. Vi har varit i kontakt med personer som hjälpt oss att ta fram ett material. Vi ska försöka få till ett  stormöte med bygden och uppmuntra folk att rösta. Och att de får ta del av vårt material också, äger Sofia Stenmark i föräldraföreningen Rädda Råda skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Råda Skola

Mer i ämnet