Här är de billigaste och dyraste husen i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Längtar du efter att renovera, riva eller kanske helt enkelt flytta in på en herrgård och leva som en kung? Värmland erbjuder det mesta. Här finns allt från pittoreska småhus till pampiga drömpalats.

Få värmlänningar har missat att Sven Göran (”Svennis”) Erikssons mäktiga herrgård har legat ute till försäljning för hela 40 miljoner kronor. Herrgården är fortfarande till salu enligt mäklaren. Näst dyrast, och utan tvekan allra störst, är Apertin Herrgård med sina 351,4 hektar. Här finns 18 byggnader till förfogande med allt från hönshus, hotell och kägelbana. Herrgården började sin historia på 1100-talet och har under de senaste femton åren varit i samma ägo. Objektet ligger idag ute för 34,5 miljoner kronor.

– Det är en annorlunda herrgård som inkluderar separat värdshus och hyreshus. Det är mycket att ta hand om och folk blir väl lite avvaktande. Det är även svårt är att räkna hem pengarna, det behövs en kapitalstark person som vill ha ett vackert och kulturrikt boende med goda jaktmöjligheter, säger Jan Ulvenäs, mäklare för Apertin herrgård.

Speciell historia

På tredje plats ligger Bynsbergs gård i Säffle och väntar på ny ägare. På gården bedrivs det jaktverksamhet, fasan- och rapphönsuppfödning, samt  Nordens största träningscenter för fågelhundar. Boarea är 400 m2 och har en tomtarea på 31 hektar. Gården byggdes år 1880 och har idag ett pris på 18 miljoner kronor.

– Det är ett speciellt objekt med historia av att vara ett fågelhundscenter. Folk som är intresserade av jakt, och fågelhundsträning är nog de mest intresserad. Vi riktar oss framför allt mot den norska marknaden, där är jakt mer vedertaget. Vi tror att intresset kommer vara stort bland norrmännen också på grund av att det ligger nära riksgränsen, säger Roland Johansson mäklare Bynsbergs gård.

Legat ute i 140 dagar

Det billigaste huset i Vämland ligger i Kil, Tolita Björkåsen 1, med ett utgångspris på 150 000 kronor. Tomtarean ligger på 1 620 m2 och har legat ute till försäljning i 140 dagar.

– Det har varit cirka fem till sex stycken intressenter, men många har även åkt dit för att titta själva, säger Caroline Larsen, mäklare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.