Hela cykelsadeln är täckt av bajs från kajor. Foto: SVT

Kajorna har Karlstad i sina klor

Uppdaterad
Publicerad

I gryning och skymning är himlen inte alltid blå i Karlstad. Den kan också vara alldeles svart – av tusentals kajor som sveper fram i stora flockar för att tillsammans hitta övernattning i träd med stora kronor. Kajorna har blivit ett miljöproblem som allt fler stör sig på.

– Jag skulle bedöma att det finns uppemot 8.000 fåglar i centrala Karlstad och det blir fler och fler, säger Sara Asker, naturvårdshandläggare på Karlstads kommun och förklarar att kajorna inte har tillräckligt många naturliga fiender för att beståndet inte ska öka.

På nätterna sitter de i träden vid Tingvallagymnasiet, i träden längs Kungsgatan vid Stora Torget, och vid parkeringen framför Stadshotellet i centrala Karlstad.

– Vi får mycket klagomål från hotellgäster som parkerat sina bilar här utanför under natten, konstaterar Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör på Stadshotellet i Karlstad och berättar att receptionisterna ibland får hjälpa till med vattenhinkar så att gästerna kan skölja av sin bil tillräckligt för att kunna ta sig till närmaste biltvätt. 

”Inte mycket vi kan göra”

Men det är svårt att göra något åt kajorna. Kommunen försöker städa trottoarer och parkbänkar kontinuerligt, men ibland kan det räcka med en natt för att till exempel en parkerad cykel ska blir obrukbar innan tvätt.

– Det är inte mycket vi kan göra, mer än försöka hålla rent och informera om var man inte bör ställa bil eller cykel, säger Michael Sundholm kommunikatör på teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstads kommun.

Svåra att jaga

Det är framförallt på höst och vinter som fåglarna umgås i stora grupper, och att försöka minska antalet med jakt har visat sig svårt. Dels är det svårt att jaga i tätbebyggt området, dels lär sig kajorna redan efter första skottet vad de ska akta sig för.

– Kajorna är intelligenta fåglar. Om man försöker skjuta, flyger de iväg vid första skottet, sedan vet de vad de ska akta sig för, så i bästa fall kan man skjuta en kaja per tillfälle, och det ger ju inte särskilt stor effekt, konstaterar Sara Asker naturvårdshandläggare på Karlstads kommun.

Även på sommaren kan kajorna vara till problem, men det är framförallt vid uteserveringar där matrester och tallrikar står kvar på borden. Kommunen får regelbundet klagomål, men i dagsläget ser man det som ett mindre problem och finns inga planer på att försöka minska antalet kajor i stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.