Gustav Dahlström menar att vargarna i området upplevs som en stor olägenhet av invånarna. Vargen på bilden är en arkivbild. Foto: Privat/SVT

Närgångna vargar i Östra Ämtervik

Uppdaterad
Publicerad

Varg har blivit en allt mer vanlig syn i Östra Ämtervik. Boende har mött varg under promenader och människor har sett vargspår inne bland husen. Oron växer och nu tycker de boende att vargarna har blivit så närgångna att det krävs skyddsjakt. Men länsstyrelsen säger nej.

– Jag har inte själv sett någon varg men jag hittade vargspår bara några meter från huset. Det är lite olustigt, säger Gustav Dahlström.

Gustav Dahlström bor i Östra Ämtervik och är även ordförande i Östra Ämterviks viltvårdsområde. Han uppskattar att det rör sig tre vargar som nu blivit närgångna i området, ett vargpar och en ensam varg. De rör sig i området mellan nordvästra Östra Ämtervik och sydöstra delen av Sunne. Under två-tre månader har flera personer sett varg eller spår av varg i byarna.

– Ett par var ute och gick med hunden när de mötte en varg, den var runt 25 meter bort. Den var inte alls rädd.

Vargar

Vad tänker du om det?

– Vi har ju haft varg i gårdsreviret i minst tio års tid men aldrig upplevt dem så här närgångna. Det känns otryggt med barn i området.

Han har själv barn och vargens närvaro har påverkat familjens vardag.

– Barnens utevistelse blir begränsad. En man i jaktlaget pratade med personal på förskolan och de vågar inte ta med barnen lekplatsen i skogen längre. Jag tror inte kommer hända något men vargen är ett rovdjur, så man ska ha respekt för dem, säger Gustav Dahlström.

Filmade varg

Robin Thunér bor i även han i området. Han lyckades filma en varg med mobilen på torsdagsmorgonen i Östra Ämtervik.

– Jag kunde gå ur bilen och filma den. Jag tänkte inget särskilt för det var inte första gången jag sett varg, säger Robin Thunér.

Fara för liv

Gustav Dahlström menar att vargarna i området upplevs som en stor olägenhet av invånarna. Man törs inte längre låta barnen själva gå till skolskjutsen, boskapsägare är oroliga för sina djur och en del hundägare väljer att rasta sina hundar i tätorten. Löshundsjakt anses nu vara omöjligt i området och Dahlström går så långt som att säga att vargen innebära fara för liv och hälsa.

Inga problem förut

Östra Ämterviks viltvårdsområde har ansökt om skyddsjakt på varg hos länsstyrelsen i Värmland men fått avslag.

– Jag har inget emot varg, de ska få leva precis som andra djur. Förut har de hållit sig i skogen och då är det inget problem. Men jag tycker inte det är normalt att de springer runt husknutarna, Gustav Dahlström.

Enligt Karin Langöen på länsstyrelsen det händer då och då att de får in rapporter om vargobservationer men det är svårt att bedöma hur nära vargen rört sig.

– Det är olika vad folk upplever som nära. Därför är det viktigt att vi pratar med de som sett vargen.

Ingen ökad risk

Länsstyrelsen har dokumenterat vargspår och spillning i området och från mitten av december till början av februari har flera observationer om varg har kommit in. Man har även varit ute i bygden och pratat med oroliga människor. Länsstyrelsens beslut, att säga nej till skyddsjakt i området, grundar sig på att man bedömer att det inte finns en ökad risk för allvarlig skada. Man bedömer också att skyddsjakt på vargar i området skulle kunna ha en negativ effekt på populationen i länet som helhet.

– Finns det rovdjur och tamdjur i samma område finns det alltid en risk att det kan ske saker. Men det är en grundrisk och vi bedömer att det inte finns någon större risk, säger Kari Langöen.

Kari Langöen berättar att Länsstyrelsen gör sina bedömningar från fall till fall men det krävs goda grunder för att ta beslut om skyddsjakt. Hon berättar om vad som kan vara exempel på ökad risk när det gäller vargnärvaro.

– Det kan vara om den har ett olämpligt beteende. Ifjol hade vi en varg som uppehöll sig länge nära människor, den försvann inte.

– Jag kan tycka är att tråkigt att det ska behöva ske något innan man ingriper, man måste kunna förebygga skada, säger Gustav Dahlström.

Råd till de boende

Enligt länsstyrelsens svar i ansökan har oron för varg minskat efter samtalen med de boende. Man har även gett råd om hur hur man ska minska vargnärvaron i området. Bland annat har man rekommenderat att flytta rävåtlar som legat nära bebyggelse, ta bort avfall som kan intressera vilda djur, sätta upp rovdjursstängsel och använda skyddsvästar på jakthundar.

– En åtgärd är att till exempel göra sig av med slaktavfall som kan vara lockande. Det som kan vara svårt är att vissa djur kan få stråk som de betsämmer sig för att gå, säger Kari Langöen.

– Tar man bort det som lockar rovdjuren till sig blir risken mindre, fortsätter hon.

– Vi har överklagat, vi får se. Vad jag känner till har det bara funnits en rävåtel och att sätta upp rovdjurstängsel är mycket jobb, säger Gustav Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar

Mer i ämnet