Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigaste åtgärden mot svinpest i Norge är att ha noll vildsvin” – starta klippet för att se den norske jordbruksministern svara på tre frågor om landets hållning i frågan. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Norske ministern om planerna: Målet är att stänga ute vildsvinen

Publicerad

De många vildsvinen i Sverige ställer till problem när Norge nu beslutat att utrota sin vildsvinsstam. Norske jordbruksministern Geir Pollestad (Centerpartiet) förklarar varför det är viktigt att vildsvinen stoppas vid gränsen:

– Det är svårt att nå vårt mål i Norge när beståndet är så högt i Sverige.

Enligt Naturvårdsverkets bedömningar finna mellan 210 000 och 240 000 vildsvin i Sverige.

Det stora beståndet är orsaken till att Norge nu utreder möjligheterna till ett stängsel längs delar av gränsen.

Enligt norska myndigheter är det framför allt i gränstrakterna mot Dalsland och Värmland som vildsvinen tar sig in i landet, men observationer har gjorts så långt norrut som Trondheim.

I klippet förklarar jordbruksminister Geir Pollestad var ett stängsel skulle kunna bli aktuellt, och hur man ska göra för att människor fortfarande ska kunna passera fritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.