Det ursprungliga hotet publicerades under torsdagen i samband med en föreläsning på skolan, i ett särskilt frågeforum som användes av föreläsarna, och formulerades som en varning:
”Alla som läser detta, kom inte till skolan i morgon. Jag kommer dit med en AA-12 och jag kommer inte att kolla på vem du är. Jag har blivit mobbad för mycket. Hej.”
Enligt uppgifter till SVT Nyheter Värmland började det på fredagsmorgonen florera ytterligare hot, bland annat genom appen Snapchat.
Dessutom har hot riktats mot Nobelgymnasiet och Tingvallagymnasiet samt även mot ytterligare en skola, uppger polisen.
– Vi har polispatruller på samtliga hotade skolor och följer läget timme för timme. Vi har i nuläget inga misstänkta för skolhoten, säger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Enligt polisuppgifter till SVT jobbar deras it-tekniker nu febrilt för att se om man kan spåra hoten till någon eller några elever.
LÄS MER: Eleverna är på Sundsta- Älvkullegymnasiet som vanligt
Vid 10.30-tiden pågick polisens insats fortfarande på åtminstone tre skolor i Karlstad.
– Det har inte inkommit något specifikt hot mot Tingvallagymnasiet men vi har ändå valt att rikta uppmärksamhet mot den skolan, säger Stefan Wickberg.
På hur stort allvar tar ni de här hoten?
– I ena änden så tar vi det på största allvar, det är klart att vi inte sätter in de resurser vi har gjort nu om vi inte tar det på allvar. Sen kan man diskutera hur stor tilltro vi sätter till hoten. Det finns detaljer i hoten som gör att vi inte har anledning att sätta särskilt stor tilltro till dem. Men vi tar dem på allvar ändå, säger Stefan Wickberg.
”Ska kunna känna sig trygg på skolan”
– Sedan ska man inte underskatta trygghetsskapandet. Att vi är på plats på skolorna är en trygghetsmarkering, man ska kunna känna sig trygg på skolan. Sedan är det också så att vår närvaro inför lärare och elever kan ge oss kunskap och information om vem som skrivit det här, och varför.
Brottsrubriceringen var på torsdagskvällen satt till olaga hot mot grupp.
– Olaga hot är ett allvarligt och också ett vanligt förekommande brott. I just det här fallet får det också stora konsekvenser, man får se det i relation till den resurs vi sätter in. Det är stor diskrepans mellan själva gärningen och de effekter den får nu, säger Stefan Wickberg.
Flera elever stannade hemma
Under eftermiddagen kunde man konstatera att en stor del av eleverna valt att inte dyka upp till skolan i dag. På Sundsta-Älvekullegymnasiet går runt 2000 elever och 831, alltså runt 40 procent, av dessa kom inte till skolan i dag.
– Det är långt över det normala, säger Älvkullegymnasiets rektor Johan Skållerud.