– Vi har en man som är i 35-årsåldern, som är väldigt svår att hänföra till den här kategorin. Men det var i vart fall två ensamkommande i fredags. De övriga fyra som vi identifierat vet vi inte om det är ensamkommande. Det är killar, säger Urban Bengtsson, ställföreträdande lokalpolisområdeschef för Karlstad.
I polisens dygnsrapport som lades ut på lördagsmorgonen skrev polisen att ”det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med 7-8 killar tillhörande gruppen ensamkommande barn”.
Urban Bengtsson visste själv inte att formuleringen fanns förrän journalister gjorde honom uppmärksam på det under måndagseftermiddagen. Nu har polisen ändrat på sin hemsida.
– Jag har ingen förklaring till varför det skrevs på det sättet, normalt sett försöker vi vara så generaliserande och svepande som möjligt. Det är viktigt att vi inte släpper på allt för mycket för att inte förstöra i uttredningen. Jag har ingen åsikt kring det annat än när det gäller signalement, att vi ska vara återhållsamma, säger Urban Bengtsson.
– Sen finns det ju en generell tanke att vi ska vara brottsförebyggande, att vi kan gå ut och varna för vissa beteenden. Då försöker vi varna för det utan att det ska bli fel.
”Viktigt att tänka till”
Har ni några riktlinjer för vad ni ska gå ut med och inte, utöver de uppgifter ni är försiktiga med att gå ut med av utredningstekniska skäl?
– Det är jag helt övertygad om att det finns, men vad som står i dem kan jag inte uttala mig om eftersom det inte är något jag normalt jobbar med, säger Urban Bengtsson.
Ingen har ju dömts för något ofredande än, samtidigt går ni ut med att ”det inte råder någon tvekan”?
– En får akta sig för att bli allt för snäv i sina formuleringar och det är bättre att låta utredningsvägen ha sin gång. Vi ska inte backa för konkreta och underbyggda fakta men innan är det viktigt att tänka till.