Alexander Paulsson, som är ordförande för SSU i Hagfors, är kritisk till hur beslutet fattades. Foto: SVT

(S)karp kritik efter Råda-beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken är hård inom arbetarrörelsen i Hagfors efter Kommunfullmäktiges beslut att lägga ner mellanstadiet på Råda skola. En ersättare i s-gruppen som kunde stoppat nedläggningen uppmanades att inte delta i beslutet.

Beslutet i fullmäktige togs med bara en enda rösts övervikt. Flera socialdemokratiska ledamöter var frånvarande och ersattes enligt gängse turordningslista, men en av ersättarna uppmanades att inte delta sedan han deklarerat att han tänkte gå emot partilinjen.

– Det är mycket beklagligt, säger Alexander Paulsson, som är ordförande för SSU i Hagfors.

– Det här är inte socialdemokratisk politik. Man måste få ha en personlig åsikt. Nu måste alla kort upp på bordet. Ledningen här i Hagfors måste prata med oss och svara på våra frågor.

Kritik från facken

 Även ledningarna för Metallklubbarna på järnverket är skarpa i sin kritik.

– Det är ett stort demokratiskt problem. Alla har rätt till sin egen åsikt, säger Fredrik Eriksson, ordförande i metallklubben vid Uddeholm Svenska AB.

 – Demokratin ägs av alla, inte bara ett fåtal. Alla har rätt att ta ställning. Det här spär på politikerföraktet.

Jörgen Kvarnström, ordförande i stål- och metallklubben vid Uddeholm AB håller med.

–Självklart skulle ersättaren fått rösta. Det här är mycket beklagligt.

Tre gick emot

Tre s-ledamöter gick emot partilinjen vid fullmäktigemötet och röstade för en skola med både låg- och mellanstadium i Råda. Eftersom beslutet togs med bara en rösts marginal hade ersättaren som uppmanades gå hem kunnat ändra hela beslutet om han tillåtits rösta.

–Det är jättetråkigt att det uppfattas som odemokratiskt, säger kommunalrådet Åsa Johansson (S), men det är det inte. Det här är regler vi har inom socialdemokraterna i Hagfors. Har man en avvikande åsikt kan man inte komma med den så där i sista sekund.

 Både SSU och metallklubbarna uppmanar nu s-ledningen att förklara sig . Enligt Metall finns ett växande missnöje och politikerförakt i kommunen. Nu befarar man att det växer.

– Risken är att socialdemokratin försvagas och att missnöjesstämningarna förstärks, säger Fredrik Eriksson.

– Det är många i Hagfors som känner att politikerna inte lyssnar, Det är farligt. Det finns alltid sådana som vet hur man drar nytta av missnöje. Se bara på USA.

Fotnot: SVT har sökt ersättaren som uppmanades att inte delta i beslutet, men han har inte gått att nå under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.