Country Noir är ursprungligen en amerikansk genrebeteckning för litteratur som skildrar människor som lever i småstäder och på landsbygden, och som inte sällan är några slags underdogs. Nu används även begreppet inom den svenska litteraturen.
– De som skildras är ofta människor som lever på landsbygden och som hamnat i någon slags kriminalitet, utan att de valt det själva, säger Maja Hjertzell författare/skolbibliotekarie i Arvika.
Inte nattsvart
Hennes senaste bok, som kom ut för någon vecka sedan är en sådan, men hon vill inte hamna i ett fack för det.
– Visst har den drag av country noir, men helt nattsvart är det inte, säger hon och konstaterar att hon själv bor i en liten stad – Arvika – och älskar att göra det.
Polis väljer humor
En helt annan bild av den svenska landsbygden och småstaden ger Peter Torstensson i sin debutbok ”Finns det trafikljus i Säffle?” En humoristisk skildring av ett antal karaktärer, fiktiva men med inspiration från verkligheten, som sökt sig till Säffle för att ta körkort på en intensivutbildning.
– Jag har själv varit trafiklärare, och jag glömmer det aldrig, säger Peter Torstensson.
Han arbetar numera som polis och därför vill han inte skriva deckare.
– Många i min bransch som vill skriva, väljer det, men jag tycker det är så elände ändå. Jag ville skriva något med humor, lite i den värmländska berättartraditionen, säger han.