• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En av tigrarna är en uppstoppad hona. Foto: Polisens förundersökning

Sålde uppstoppade tigrar – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En värmländsk man åtalas nu misstänkt för grovt artskyddsbrott efter att ha sålt två uppstoppade tigrar. Även köparen åtalas.

Den värmländske mannen fick överta två avlivade tigrar från Ölands djurpark 1981 och 2008. Dessa stoppades upp och sedan dess har han haft dem hemma hos sig. 2013 valde han att sälja tigrarna vidare, men eftersom tigern som art är på gränsen till utrotad så skyddas den också av lagar och regler som gör att den inte får säljas utan ett intyg. Trots detta såldes tigrarna till en man i Stockholm.

– Jag känner inte till något liknande fall i Sverige som rört ett så starkt utrotningshotat djur, säger kammaråklagare Maria Johansson till Nyhetsbyrån Siren

Ansökte om intyg

Det hela upptäcktes när köparen sedan ansökte om det intyg som krävs för att få sälja utrotningshotade djur, ett så kallat CITES-intyg.

– Annars hade vi sannolikt aldrig fått vetskap om detta, säger Maria Johansson till Nyhetsbyrån Siren.

Den andra tigern är en unge. Foto: Polisens förundersökning

Nekar till brott

De båda männen åtalas nu alltså misstänkta för grovt artskyddsbrott och åklagaren menar att brottet är grovt på grund av att tigern är utrotningshotad. Eftersom den värmländske mannen sålt tigrarna via sitt företag så menar åklagaren att han också att han ska betala en företagsbot på 150.000 kronor.

Båda åtalade medger omständigheterna men nekar till brott. 

Grovt artskyddsbrott kan ge fängelse i upp till fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.