Foto: SVT

Skarp kritik mot Keolis

Publicerad

För bara ett par veckor sedan tog Keolis över färdtjänsten och sjukresorna i stora delar av Värmland. Och nu riktar både förare och facket skarp kritik mot företaget. Lönerna är för låga och underbemanningen skapar en ohållbar situation, menar de.

– Vi får rapporter hela tiden från förare som säger att de snart inte orkar mer. De får köra så långa pass och de får även gå in på sina lediga dagar för att hjälpa till och köra. Det råder en personalbrist på Keolis, säger Örjan Jakobsson, ombud på Transportarbetareförbundet Värmland.

Enligt uppgift ska flera förare valt att inte följa med över till Keolis efter att de tog över. Anledningen ska vara att lönerna är för låga, något en förare som SVT Nyheter Värmland håller med om. Hen får nu upp till 3000 kronor mindre i månaden och säger att om sitationen inte förbättras senast till hösten så slutar hen.

– Det handlar ändå om såpass mycket pengar att jag funderar på om det är värt det. Jag har svårt att klara mig på den lön jag har nu, säger hen.

”Ogrundad kritik”

På Keolis känner man inte igen det som beskrivs.

– Jag tycker kritiken är helt ogrundad. Jag befinner mig ute i verkligheten varje dag och pratar med mina medarbetare och jag upplever en helt annan verklighet än den som facket beskriver, säger Henrik Gustavsson, områdeschef Keolis Värmland.

Men kan det inte vara så att dina anställda inte vågar säga något till dig?

– Naturligtvis skulle det kunna vara så, men jag tror mig veta när jag kan lita på mina medarbetare och jag upplever att de inte upplever situationen så.

Inlånad personal får mer betalt

Och att det skulle saknas personal bland förarna på Keolis tillbakavisar Henrik Gustavsson också.

– Men vi har några anställda som ännu inte fått sina taxilegitimationer och i väntan på det har vi fått ta in personal från andra orter, säger han.

Och det är något som sticker i ögonen på de anställda i Värmland. De förare som lånas in erbjuds nämligen betydligt högre lön.

– Det är väldigt orättvist! Kan de göra så bevisar de att det finns pengar till oss. Om de bara hade behållit samma löner som tidigare hade fler stannat, säger en av förarna.

– Vi från fackets sida ska nu avvakta till i september då vi ska ha ett nytt möte med Keolis och diskutera hur det har funkat fram tills dess, säger Örjan Jakobsson, Transportarbetareförbundet Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.