Bengt Danielsson är distriktschef på Skogsstyrelsen i Värmland Foto: SVT/TT

Skarp kritik mot Skogsstyrelsen

Publicerad

Skogsstyrelsen har beslutat att pausa med att registrera så kallade nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Det möter nu skarp kritik från Naturskyddsföreningen, som kallar det för ett av de värsta sveken mot naturvårdsområden.

Nyckelbiotoper är skogsområden som anses ha mycket höga naturvärden och som har stor betydelse för skogens flora och fauna. Skogsvårdsstyrelsen har utsett områdena sedan 90-talet, men från och med nu kommer man att ta en paus i det, något som alltså upprör Naturskyddsföreningen.

– Nyckelbiotopsbegreppet är en väldigt het och känslig fråga, både för Naturskyddsföreningen och skogsägarrörelsen. Jag har full respekt för Naturskyddsföreningens åsikter. Men vi väljer att göra på det här sättet, säger Bengt Danielsson som är distriktschef på Skogsstyrelsen i Värmland.

Letar efter bättre metod

Anledningen till att Skogsstyrelsen nu väljer att pausa inventeringen av nyckelbiotoper är att man anser att den metod som man har i dag är svår att tillämpa på skog i nordvästra Sverige, för Värmlands del är det de norra delarna av Torsby som berörs. Nu vill Skogsstyrelsen i stället arbeta fram en metod som fungerar bättre.

– Begreppet har också fått en annan betydelse i och med att det är en del av certifieringen. De stora bolagen avverkar inte gärna nyckelbiotoper, medan nyckelbiotopsbegreppet i sig aldrig inneburit något avverkningsförbud, säger Bengt Danielsson på Skogsstyrelsen.

”Inte bara Skogsstyrelsens ansvar”

Men Naturskyddsföreningen menar att Skogsstyrelsens beslut att sluta registrera nyckelbiotoper öppnar upp för skogsbolagen och markägare att utan kontroll avverka nyckelbiotoper utan att någon får kännedom om det.

– Det finns risk att det avverkas men samtidigt har ju aldrig nyckelbiotopsbegreppet inneburit förbud mot avverkning.

Men lägger ni inte över ansvaret på skogsbolagen nu?

– Det är inte bara Skogsstyrelsens ansvar, det är markägarnas och skogsbolagens också. Nu får de chansen att ta det ansvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.