Foto: TT

Stängningen av Lundsberg prövas i högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

Stängningen av skolan kommer att prövas i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Skolinspektionen beviljas prövningstillstånd i Högsta Förvaltningsdomstolen. Frågan om det var rätt att stänga Lundsbergs skola i höstas kommer därmed att prövas i högsta instans.

Enligt beslutet är det frågan ”om Skolinspektionens tillsyn enligt skollagen omfattar internatverksamheten vid sk riksinternatskola” som lett till att man beslutat ta upp fallet.

Lundsbergs skola

Det var sedan två elever bränts med strykjärn vid en nollning som  Skolinspektionen beslutade om ett tillfälligt verksamhetsförbud. Enligt Skolinspektionen kunde elevernas säkerhet inte garanteras på skolan som stängdes med omedelbar verkan.

Men  Förvaltningsrätten undanröjde  beslutet med motiveringen att Skolinspektionen bara hade rätt att utöva tillsyn över själva skolan, inte det elevhem där nollningen utförts. Även Kammarrätten kom till samma slutsats. Skolinspektionen överklagade då till Högsta förvaltningsdomstolen.

Skolinspektionen hävdar i överklagan att den har tillsyn även över skolans elevhem och vill få detta prövat i högsta instans.

– Vi menar att rektor och huvudman enligt skollagen har ansvar att förebygga och förhindra kränkningar av elever, både i och i samband med utbildningen.  Skolinspektionen har tillsyn över hur de tar detta ansvar, sa Marie Axelsson, Skolinspektionens rättschef i samband med överklagandet.

– Beskedet kommer som en överraskning. Vi hade hoppats att det inte skulle bli någon prövning. Det är ett tungt besked att höra och bära, säger Lundsbergs styrelserepresentant Johan von Schéele i en kommentar.

– Beslutet att pröva stängningen kommer dock inte att få någon praktisk betydelse för det förnyelsearbete som nu pågår på skolan, fortsätter Johan von Schéele.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet