Föreningen Nordmarkens proud nerds association får Region Värmlands folkhälsopris. Foto: SVT

Stolta Årjängsnördar prisas för folkhälsoarbete

Publicerad

De startade en spelförening för att ge dem som hellre spelar spel än jagar, fiskar eller sportar en samlingsplats. Nu får de Region Värmlands folkhälsopris.

Föreningen Nordmarkens proud nerds association har inte ens funnits i två år men har redan lyckats åstadkomma såpass mycket att de nu prisas för sitt arbete.

– Otroligt hedrande. Det är ju ett kvitto på att det som vi gör är viktigt och bra, säger Fredrik Bergh Bodin som är administratör i föreningen.

I dag presenterades de som mottagare av Region Värmlands folkhälsopris. Ett pris som förutom äran ger föreningen 100 000 kronor att använda i verksamheten.

– Exakt vad pengarna ska gå till vet vi inte än men vi har en massa planer, säger Fredrik Bergh Bodin lite hemlighetsfullt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se inslaget från i höstas när vi besökte föreningen. Foto: Rino Rotevatn

Här är Region Värmlands motivering

Nordmarkens Proud Nerds Association har breddat utbudet av meningsfulla fritidsaktiviteter för ungdomar och vuxna i Nordmarken, genom att erbjuda en fysisk mötesplats med ”nördintressen” i fokus. Traditionellt brädspel möter det moderna, digitala spelandet samt olika former av samlande och cosplay. På kort tid har föreningen etablerat sig och knutit kontakt med både skolan och samarbetsparter i lokalsamhället, vilket gynnar långsiktighet.

Nordmarkens Proud Nerds Association tilldelas Folkhälsopriset 2024 då de främjar social samvaro och motverkar isolering och psykisk ohälsa. De inspirerar till nya sätt att mötas över generationsgränser och exemplifierar att hälsa kan skapas på olika sätt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.