• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stort intresse för Råda skolas framtid

Uppdaterad
Publicerad

Idag var det dags för kommuninvånarna i Hagfors att ge sin syn på framtiden för Råda skola.

Och intresset för folkomröstningen var ganska stort. Drygt 1700 av de närmare 10 000 Hagforsbor som är röstberättigade hade förtidsröstat, och under dagen var det en strid ström av folk som ville rösta i de olika vallokalerna.

En förskola och skola upp till årskurs 3, eller en skola där barn upp till årskurs 6 får plats. Det är frågan som ställdes i dagens folkomröstning i Hagfors kommun. Och det är en fråga som engagerar både ung och gammal, både i det lilla samhället Råda och i kommunen i stort.

Folkomröstning Råda Skola

– Ja, det verkar var ett stort intresse, konstaterat Siw Sundell Jansson, en av valförättarna i Råda och berättar att bara en drygt timme efter att vallokalen öppnat hade fler än 100 personer röstat.

En av dem som röstat är Gullan Nilsson från Myra.

– Jag tycker det är viktigt att även de lite äldre barnen får ha sin skola kvar. Det är viktigt för hela bygden, säger hon.

Men Mary-Ann Millvik från Norra Skoga, som också tagit sig till vallokalen i Råda tror inte att politikerna kommer att bry sig om valresultatet.

– Jag hoppas de gör det, men jag tror dessvärre inte att de gör det, säger hon till SVT Nyheter Värmland.

Det tror inte heller Gun-Britt Nilsson, som vi träffar i vallokalen i Stadshuset.

– Nej, jag tror att det redan är bestämt hur det ska bli, säger hon.

Men intresset för att rösta var ändå stort, även inne i Hagfors centrum. Detta trots att folkomröstningen enbart berör skolan i Råda. Tre valkretsar samsades i en gemensam vallokal i Stadshuset och valförrättarna hade att göra hela dagen.

Men alla var inte säkra på hur de skulle rösta. Vi möter Anna Rååd när hon är på väg in i vallokalen. Med några steg fram till valbåset har hon fortfarande inte riktigt bestämt sig.

– Jag är osäker. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen men jag tror jag har bestämt mig nu, säger hon och skyndar in bakom det gröna skynket.

Vallokalerna stänger klockan 20 på söndagskvällen, och rösterna beräknade vara färdigräknade vid 21-tiden.

Ett resultat som de allra mest engagerade väntar in tillsamman under en valvaka på Rådastrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Råda Skola

Mer i ämnet