– Det känns inte bra, det är en tung dag, säger vattenlandets ägare Markus Johansson till Värmlandsnytt.
Fryksdalens Sparbank som är företagets långivare drabbas nu av en kreditförlust men vd:n Ola Evensson menar att de stora förlorarna är Sunne Vattenlands ägare och personal.
– Även vi går med en kreditförlust men det är ändå en verksamhet att satsa på, säger Ola Evensson, vd för Fryksdalens Sparbank.
Markus Johansson köpte 2008 företaget för 24 miljoner kronor efter att vattenparken då gått i konkurs. Ett av de stora problemet har varit att vattenlandet har varit hårt belastat av krediter eftersom det kostade hela 72 miljoner kronor att bygga vattenlandet år 2006.
– Målsättningen har varit att överleva men jag visste att det inte skulle bli en lätt resa, säger Markus Johansson.
– Nu behöver vi göra en rekonstruktion och få en mer riktig värering av företaget, säger Peter Rimo som är konkursförvaltare.
Redan nu letar man efter nya, kapitalstarka ägare till Vattenlandet.
– Ja, vattenlandet ska öppna igen i juni 2011, säger Ola Evensson, vd för Fryksdalens Sparbank.
Konkursen beror på för dåliga besökssiffror och verksamheten är extra känlsig eftersom den är så väderberoende.
Affärsmodellen är en annan faktor som påverkat dagens situation för Sunne Vattenpark, menar banken. Det har inte funnits förutsättningar för intäkter från andra affärer som uppstår kring Vattenlandet.
– Gästerna bor, äter och konsumerar för betydande belopp under besöken i Sunne. Man kan säga att Vattenlandet varit bra för sunneborna, den har varit bra för camping och övriga boendeanläggningar, restauranger och handel, säger Ola Evensson. Det är Vattenlandets ägare som tagit den största risken men mycket av nyttan och intäkterna har hamnat hos andra, fortsätter han.
Att vattenlandet ska öppna igen nästa sommar är viktigt för Sunne menar Ola Evensson.
– Vattenlandet ska öppna igen i juni 2011, det är viktigt för både näringsliv och invånare i kommunen. Vattenlandet har under sommarmånaderna 50 anställda vilket motsvarar 11 årsarbeten.