Foto: SVT

Tomma hus när asylboenden avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Nu stängs de privata asylboenden som växte upp i raketfart runt om i Värmland när flyktingströmmen var som störst. På måndagen blev det känt att ytterligare fem boenden ska avvecklas redan före jul.

Asylboenden på Finnskoga värdshus är ett av de som ska stänga senast den 22 december. För ägarna blev flyktingarna räddningen för drygt ett år sedan. Vad som ska hända nu är oklart.

– För oss har det betytt väldigt mycket säger Christer Jönsson, en av ägarna. Vi var ju färdiga för konkurs annars.

Vad händer nu när flyktingarna flyttar ut?

– Det vet vi inte. Det blir någon form av verksamhet, men inte som förut. Det finns inget underlag för att ha öppet hela tiden, året runt. Nu i november till exempel ser du ju inte en människa om du går ut.

Inga privata boenden kvar

Värmland var ett av de län i landet där flest privata asylboenden öppnade när flyktingkrisen var som störst, totalt ett 40-tal. Nu avvecklas de i rask takt.

– Enligt den plan som ligger idag kommer vi inte att ha några privata boenden kvar alls i september nästa år, säger Ulf Henriksson, som är enhetschef på Migrationsverket i Karlstad.

Hittills har elva asylboenden stängt. Flera av dem är hotell, pensionat och konferesanläggningar som köpts upp av ägare från andra platser i landet, enbart för att bli asylboenden. Nu står husen tomma, och de ägare SVT Nyheter Värmland talat med saknar konkreta planer för byggnaderna.

– Vi har satsat mycket pengar, och är så klart besvikna, säger Tommi Klövenäs i Gävle, vars bolag Klövenäs fastigheter AB köpte Uddeholms hotell för bara ett år sedan, för att hyra ut det som asylboende.

– När vi gick in i det här hade vi trott att det skulle vara betydligt längre.

”Vill så klart inte ha det stående”

Några konkreta planer för fastigheten har han inte, och det har inte heller Centria Managment, som tog över Hotell Frykenstrand i Sunne så sent som i januari.

– Det står ju tomt nu, och vi vill så klart inte ha det stående. Men vi har inga konkreta planer, har du någon idé?, säger Micael Johansson som företräder det Linköpingsbaserade fastighetsbolaget.

Oro för tomma lokaler

För kommunerna innebär stängningen av boendena ett helt nytt läge. Platser som skapats i förskola och skola behövs inte längre. Dessutom finns en oro för att de tomma lokalerna ska bli stående, och inte fyllas med någon ny verksamhet.

– En del av lokalerna hade ju stått tomma ett tag, och så kom det här som en ny möjlighet. Nu blir det tomt igen, det är det som glesbygden brottas med., säger kommunelarådet i Torsby, Ann-Katrin Järåsen (S).

De här boendena stängs senast 22/12

  • Hotell Svedjegården, Nybble
  • Vitsands stugby, Vitsand
  • Wåxnäs hotell, Karlstad
  • Nordvärmlands asylboende, Höljes
  • Hitell Royal, Säffle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.