Foto: SVT

Två av tre socialsekreterare funderar på att sluta

Uppdaterad
Publicerad

Två av tre socialsekreterare överväger att lämna sitt jobb visar en ny undersökning från Akademikerförbundet SSR.

Nio av tio socialsekreterare i Värmland har så hög arbetsbelastning att de har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter. Den höga arbetsbelastningen riskerar att leda till fler sjukskrivningar och till att allt fler slutar. Två av tre socialsekreterare har övervägt att lämna socialtjänsten. Det visar en ny undersökning från Akademikerförbundet SSR.

Det klart största problemet på arbetet är arbetsbelastningen, framgår det av undersökningen som Novus har gjort på uppdrag av Akademikerförbundet SSR. Enligt tre av fyra socialsekreterare har arbetsbelastningen ökat det senaste året.

Men enligt Akademikerförbundet går det att vända på krisen med bättre arbetsvillkor och högre lön.

– Kommunerna måste anstränga sig och göra sig till attraktiva arbetsgivare.  Det finns ingen brist på socionomer, men de söker sig till andra jobb än inom socialtjänsten, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

”En ytterst lojal yrkeskår”

Tre av fyra socialsekreterare i Värmland upplever en hög personalomsättning på sin arbetsplats. Risken är uppenbar att den utvecklingen fortsätter. Två av tre socialsekreterare har funderat på att sluta.

– Det här är en yrkeskår som är ytterst lojal mot sitt uppdrag. Men nu är det många som inte orkar jobba kvar, säger Heike Erkers.

Undersökningen ger ett tydligt besked om vad som kan få socialsekreterarna att stanna kvar. De flesta, 86 procent, svarar att det är högre lön. Därefter kommer bättre arbetsvillkor generellt (51 procent).

– Vi har sett att kommuner som verkligen vill, också kan, vända utvecklingen och hejda personalflykten. Det är absolut nödvändigt att sänka arbetsbelastningen, säger Heike Erkers.

Fakta om undersökningen:

Novus har på uppdrag av Akademikerförbundet SSR gjort en kartläggning av arbetssituationen för socialsekreterare. Totalt omfattar undersökningen 3 165 intervjuer med socialsekreterare i hela landet, som gjordes mellan 19 februari och 23 mars 2016, svarsprocent 50 procent. I Värmland har 88 intervjuer genomförts. Akademikerförbundet SSR organiserar sju av tio socialsekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.