Ett tusental jägare i vargprotest

Uppdaterad
Publicerad

Norska och svenska jägare manifesterar i kväll gemensamt för en ny vargförvaltning.

Manifestationen hålls vid gränsområdet Morokulien och anordnas av Norges Jeger- og Fiskerforbund och Svenska Jägareförbundet. Enligt SVT Nyheters team på plats har uppemot 1 000 personer slutit upp.

– Såvitt jag vet är det här första gången vi anordnar något sådant här gemensamt, säger Ingemar Tönnberg, ordförande för Jägareförbundet i Värmland.

Enligt Ingemar Tönnberg togs initiativet på den norska sidan. Upprinnelsen är det missnöje med rovdjurspolitiken som finns i både Norge och Sverige. Bland annat problemen med gränsreviren.

– Gränsreviren mellan Sverige och Norge är det ingen som riktigt förvaltar, och det orsakar givetvis problem, säger Ingemar Tönnberg.

Vill se gemensam förvaltning

Det man vill få till stånd är bland annat en gemensam vargförvaltning i gränsreviren i Hedmark och Värmland och en gemensam strategi för vargförvaltningen i Sverige och Norge.

– Vi hoppas givetvis det kommer hända något när det gäller vargförvaltningen. Det måste skötas på lokal och regional nivå, säger Ingemar Tönnberg.

Stort intresse i Norge

Norska NRK bevakar manifestationen och intresset i grannlandet är stort.

– Min norska kollega tror att det kommer minst 1.000 personer. Fårnäringen är väldigt stor i Norge så det finns ett stort intresse där, sade Ingemar Tönnberg innan manifestationen inleddes.

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Mikael Dahlqvist från Hagfors slöt också upp under kvällen och han ger de manifesterande jägarna stöd.

– Jag skulle vilja att man tar ansats i de vetenskapliga rapporter som finns så vi får en hållbar rovdjurstam. Det är viktigt att betona att vi ska ha varg kvar men man måste också ta hänsyn till populationen kontra de socioekonomiska förhållandena. Som det är nu växer vargstammen radikalt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.