Foto: SVT

82-åring hemskickad i sjukhuskläder med droppnål i armen

Uppdaterad
Publicerad

Hemskickad i sjukhuskläder, utan varken nyckel, medicin eller rullator och med droppnålen kvar i armen.

Det hände Inger Hermansson 82 år när hon skrevs ut från Östra sjukhuset i Göteborg i veckan utan att anhöriga informerades.

I söndags sökte Inger Hermansson vård för andningssvårigheter och lades in över natten. Morgonen efter tog hennes dotter, Linda Ek, kontakt med avdelningen för att höra hur det var med hennes mamma. Hon fick beskedet att återkomma efter ronden klockan halv fyra.

– Tio över tre så ringer det från färdtjänsten och säger att en chaufför står med min mamma utanför hennes lägenhet och att hon inte har någon hemnyckel, säger Linda Ek.

Hon tar en paus och tittar ut genom fönstret innan hon fortsätter.

– Jag blev så förtvivlad när jag hörde det här.

Lider av afasi och demens

Vad som hade hänt var att Inger som är 82 år och lider av både demens och afasi hade skrivits ut utan att några anhöriga hade kontaktats och när hennes dotter kom fram satt hon på en bänk utanför lägenheten med sjukhuskläder på sig, utan pengar, nycklar, medicin eller sin rullator.

– Det som kunde ha hänt är att mamma sattes på en bänk utan att någon visste om det. Dessutom upptäcker jag att när jag fick in mamma och duschade henne så sitter droppnålen kvar i armen. Det här är skandalöst, säger Linda Ek med eftertryck.

Bredvid henne sitter mamma Inger Hermansson och håller hårt i fåtöljen. Hon berättar om hur det kändes när färdtjänsten släppte av henne hemma.

– Jag blev så orolig, säger Inger Hermansson.

Finns inga ursäkter

På medicinavdelningen på Östra sjukhuset tar verksamhetschefen allvarligt på det som har hänt. Deras rutiner har inte följts och som skäl för det uppger ansvariga sjuksköterskor att man varit stressade och att trycket varit högt på att få lediga platser.

– Det ursäktar ändå inte för det finns vissa saker som är allra viktigast att tänka på. Det klart att det är illa för att man skickas hem med en nål, men jag tycker det är allvarligast att vi skickat hem en patient som inte kan ta vara på sig själv.

Så varför gör ni det då?

– Det är misstag som begåtts och det här visar bara att vi måste fortsätt jobba med de här frågorna, säger Maria Taranger, som är verksamhetschef på medicin, geriatrik och akutmottagningen på Östra sjukhuset.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.