Akutläkare i Trollhättan ryckte in vid hjärtstopp – fick hjälp av drönare

Publicerad

När akutläkaren Mustafa Ali ryckte in och fick utföra HLR på en man som drabbats av akut hjärtstopp, fick han oväntad hjälp från ovan. En drönare släppte ner en hjärtstartare så att han kunde ge elstötar redan innan ambulansen kom fram. 

Hör Mustafa Ali berätta om händelsen i klippet ovan.

Det var i mitten på december, när Mustafa Ali var på väg till kvällspasset på akuten på Näl i Trollhättan, som han passerade en kvinna som satt och skakade om en man i en trädgård. Då han snabbt förstod att det handlade om ett hjärtstopp bad han kvinnan att larma 112 samtidigt som han påbörjade hjärt- lungräddning.  

Drönare först på plats 

Men ambulansen blev inte först på plats. Det blev istället en drönare utrustad med hjärtstartare. Den drönare som har funnits i Trollhättan sedan augusti inom ramen för ett forskningsprojekt.  

Drönaren släpper ifrån sig hjärtstartaren och Mustafa Ali får hjälp att hämta den. Han använder den därefter på patienten. Efter några minuter kommer två ambulanser och mannen förs till sjukhus.  

“En obeskrivlig känsla” 

Hela den dramatiska händelsen slutar lyckligt. Mannen överlever och har nu fått åka hem igen, till Mustafa Alis glädje.  

– Det är en obeskrivlig känsla att rädda ett liv, säger han. 

Hur stor roll leveransen av hjärtstartaren spelade i att rädda mannens liv, är svårt att säga, men snabb defibrillering är absolut en fördel vid ett hjärtstopp enligt Mustafa Ali.  

– Det är verkligen ett jättebra verktyg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.