Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det pratas nästan inte om det alls”. Hör Albin Holmström berätta om hur det var att må psykiskt dåligt på en mindre ort. Foto: Hanna Aqvilin/SVT

Albin från Vårgårda försökte ta sitt liv – vill bryta tabun om att prata om suicid

Uppdaterad
Publicerad

Albin Holmström, 29, från Vårgårda försökte ta sitt liv 2018 med hjälp av sömntabletter. Nu vill han bryta tabun kring att tala om det.

– Du sticker ut när du mår dåligt öppet på ett mindre ställe. Men jag vill verkligen berätta, tror sprida kunskap är enda sättet, säger Albin.

Hör Albin berätta i klippet om när han mådde som sämst och hur han mår i dag.

Sedan 2016 har Albin Holmström mått dåligt periodvis och för sex år sedan försökte han ta sitt liv.

– Jag kan inte leva men vill inte dö – det var så jag kände och jag såg ingen utväg, säger Albin.

Volontär för Suicide Zero

Efter det bestämde han sig för att prata öppet om sin sjukdom och blev även volontär för den ideella organisationen Suicide Zero för att hjälpa andra – som Alingsås Tidning var först med att berätta om.

Vilken är den största fördomen?

– Att bara för att du frågar om jag ska ta livet av mig så kommer jag gå och göra det. Det är skitsnack! I stället bryter du isoleringen jag befinner mig i, säger Albin.

– Även att 'när du väl har bestämt dig så finns det inget att göra'.

Fick diagnosen bipolär – hittat rätt medicinering

Albin har haft svåra depressioner samt maniska perioder och blev inlagd på psykiatrin i Borås när han mådde som sämst. Nyligen fick han diagnosen bipolär sjukdom, vilket har hjälp honom mycket.

– Just nu mår jag bra. Jag har hittat bra medicinering, och vetskapen att veta om sin diagnos gör det enklare.

Borås är närmsta mottagning

– Det var inte så länge sedan det fanns en mottagning i Vårgårda. Nu måste man åka till Borås akutmottagning och den långa vägen gör att många stannar hemma, säger Albin.

”Mobil psykiatri är något man bör titta på” – hör kommunalrådet Bengt Hilmersson (C) om att Vårgårda kommun är en av de sämsta i Västra Götaland på insatser för att förhindra självmord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårgårda är en av kommunerna som får sämst betyg av Suicide Zero. Så jobbar de med frågan. Foto: SVT

HÄR FINNS HJÄLP OCH STÖD

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00–00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00–06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00–06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00–15.30 och söndagar 18.30–20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00–22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.