I uppgifter till Svenska Dagbladet är det tillverkningen i Kumla och Borås som ska upphöra och 3.000 anställda berörs av besparingsplanen. Och det är fabriken i Borås som ligger sämst till då företaget har en fabrik i Indien som tillverkar samma produkt som i Borås, enligt SVT:s ekonomireporter Jan Nylander.
”Det är som det är”
Under morgonen har SVT Nyheter Väst varit på plats utanför fabriken i Borås. De flesta SVT talat med vill inte stanna och kommentera uppgifterna, utan fortsätter snabbt in genom fabriksgrindarna.
– Det är som det är, säger en person som arbetat på fabriken i 17 år.
Anders Ferbe, ordförande i IF Metall har också varit i kontakt med flera anställda på Ericsson i Borås under morgonen och de är djupt oroade över uppgifterna om neddragningar.
– Flera jag talat med har arbetat på fabriken i upp till 20 år, och de känner en stor oro över framtiden. Telecomproduktion är en väldigt nishad bransch så det kan vara svårt för de anställda att sätta sig in i en annan verksamhet.
”Betyder oerhört mycket för Borås”
Men de anställda är inte bara oroade över hur det kommer gå för de själva, utan det finns också en stor besvikelse på företagsledningen och styrelsen för att de inte kunnat lösa det här och undvika neddragningar, enligt Anders Ferbe.
– Många är besvikna på ledningen att de inte har kunnat visa färdriktningen för Ericsson och kunnat sköta det här bättre.
Under de senaste åren har Ericsson drabbats av en rad neddragningar, vilket också påverkat produktionen i Borås. Företaget är den största privata arbetsgivaren i området, och om produktionen skulle försvinna därifrån skulle det få ringar på vattnet, säger Anders Ferbe.
– Den här fabriken betyder så oerhört mycket för Borås. Om de här uppgifterna stämmer skulle det få stora effekter på andra områden, som transporter och underleverantörer. Så det är långt mer än de tusen anställda på Ericsson som skulle beröras.
Sveriges ingenjörer: ”Ett rykte”
Fackförbundet Sveriges Ingenjörer bedömer att uppgifterna om Ericssons nedläggning är ett rykte. Uppgifterna som läckts kan vara ett av företagsledningens många scenarier att spara pengar, säger den facklige förhandlaren Per Norlander på Sveriges Ingenjörer.
– Jag kan inte bekräfta att den här planen finns, säger han till SVT Nyheter.