Vår granskning har visat att flera salongerluras och ljuger om vilka utbildning de och deras behandlare har. Vi har ävenhittat salonger som lär ut injektionsteknik på kycklingfiléer och en salong sompå en dold inspelning berättar att de köper sitt botox olagligt på nätet.
– Vi seriösa aktörer i branschen tycker det är förfärligt. Det är på tiden att det händer någonting, för människor kommer ju till skada, säger Carina Gamborg, legitimerad sjuksköterska som driver en skönhetsklinik i Göteborg.
LÄS MER: SVT granskar skönhetssalonger
I Sverige i dagsläget är skönhetsbranschen tillstora delar helt oreglerad, specifikt den del som reglerarinjektionsbehandlingar.
Att köpa botox får bara läkare och i vissa falltandläkare göra. Men att ge fillerinjektioner och även botox kan göras av vemsom helst.
Men branschen har själva infört certifieringaroch stora återförsäljare ställer krav på att de som köper deras produkter skavara legitimerad sjukvårdspersonal.
Injektionsbehandlingar är en stor och lukrativbransch i Sverige. Konsumentverket uppger att skönhetsbranschen växer med 20procent per år. Samtidigt ligger Sverige efter när det kommer till reglering.Både Danmark och Norge har stärkt regleringen vid injektionsbehandlingar, medbland annat krav på medicinsk utbildning för behandlaren.
– Jag tror att kunskapen för att övervaka det här området inte har funnits någonstans och då har man duckat lite grann på alltför många stolar.
Det säger Ulf Samuelsson, som är plastikkirurgoch en av initiativtagarna till Estetiska injektionsrådet, en ideellbranschorganisation som jobbar för att skönhetsbranschen ska bli mer reglerad.
– Tyvärr tror jag lite grann också att det är ett kvinno-område. Det är mest kvinnor som vill göra de här behandlingarna. Hade det rört män hade det kanske varit en reglering på plats, fortsätter han.
Varken sjukvård eller konsument
I dag finns det ingen samlad reglering förskönhetsbranschen. När det kommer till injektioner ligger ansvaret någonstansmellan hälso- och sjukvårdslagstiftningen och konsumentlagarna.
När en person skadas under eninjektionsbehandling har hen möjlighet att vända sig till IVO, men det ärenskilda tjänstemän på IVO som avgör om de tycker att behandlingen platsarunder hälso-sjukvårdslagarna eller inte. Om de inte tycker det, så blir detavslag.
Vänder man sig däremot till Konsumentverket såkan de endast ta fallet om det gäller att företaget har brutit motavtalsvillkor, och alltså inte klandra behandlaren för att behandlingen hargett upphov till skador.
Skönhetsutredningen
Trots att både politiker ochbranschorganisationer är överens om att branschen behöver hårdare regler ochflera utredningar har gjorts på området, finns det fortfarande ingen lag somreglerar injektionsbranschen i Sverige.
En utredning tillsatt av Socialdepartementetoch som fick namnet Skönhetsutredningen lämnades in i slutet av 2015. Men denskrotades så sent som i förra veckan.
Annika Strandhäll, ansvarig minister påSocialdepartementet, säger att frågan är komplex och därför svår att lagstiftakring. Vad som ska räknas in under konsumentlagen och vad som ska regleras avhälso- sjukvårdsmyndigheterna är det som Socialstyrelsen nu får i uppdrag attutreda.
Men när utredningen är klar och lagstiftningenpå plats kan hon inte säga.
– Vi är där vi är just nu. Den utredning som vi tog emot för 1,5 år sedan täcker inte dom områden som vi anser att den behöver täcka. Vi vill inte skynda på och gå vidare med förslag som vi inte anser är tillräckliga, säger Annika Strandhäll.
Sjukvårdsministern: ”Det ärförfärligt”
När SVT Nyheter Västs granskning kommer på talsäger ministern att hon blir förfärad över resultaten, men att departementet ärväl medvetna om att det finns en väldigt oseriös del i just skönhetsbranschen.
– Det är förfärligt. Men så som regelverket ser ut idag behöver man som konsument vara väldigt, väldigt vaksam. Det är ju tjänster som eftersöks av väldigt många och det är därför den här branschen har exploderat på det här sättet.
Medan ni utreder år efter år, vadskulle du vilja säga till de som skadas och som inte har någonstans att vändasig?
– Man måste känna den största sympati för de människor som drabbas. Å andra sidan så gör det det här arbetet desto viktigare, att vi inte skyndar fram ett förslag utan lägger ett uppdrag till Socialstyrelsen som på ett bra sätt kommer svara upp mot de behov som faktiskt finns.