Foto: SVT

Förslag: Asylsökande ska inte få bosätta sig var de vill

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av de socialdemokratiska kommunstyrelseordförandena vill att regeringen ändrar lagen om eget boende.

Idag kan asylsökande själva ordna bostad när de väntar på besked om uppehållstillstånd. Det har inneburit att 48 000 asylsökande ordnat eget boende, ofta hemma hos släkt och vänner.

– Vi har för många personer som bor i varje lägenhet. Det är ett bekymmer för det sliter ner våra bostäder. Idag kan det vara fyra familjer som bor i en liten lägenhet, säger Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg till SVT Nyheter Väst.  

Riv upp EBO

I en enkät som Dagens Samhälle gjort har 183 socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden fått svara på om de tycker att EBO-lagen (Lagen om eget boende) bör rivas upp under pågående mandatperiod. På den frågan svarar 78 procent ja och tre procent nej. För många kommuner har EBO inneburit problem med att planera den löpande verksamheten, skola och boende.

– Vi tillhör de som har brist på bostäder och har flera i kö. Det går inte att få det att gå ihop. Det låter grymt att säga så, men det är sant, säger Marie Dahlin.

Hon säger också att det inte går att ge nysvenskar en gräddfil till bostäder när andra står i kö.

– Vi har ungdomar som vill flytta hemifrån och pensionärer som vill sälja sina hus och flytta till lägenhet, vem ska gå före vem? säger Marie Dahlin.

Hon är säker på att regeringen kommer att lyssna på de socialdemokratiska kommunstyrelseordförandena och riva upp EBO-lagen.

– Det tror jag, absolut, säger Marie Dahlin.

Bygg fler bostäder

Marie Dahlin säger att Sverige behöver bygga mängder av nya bostäder för att klara av efterfrågan på boenden, men hon ser inte att temporära bostäder är lösningen för att klara krisen.

– För mig är inte modulhus ett värdigt boende. Hur länge ska man bo där?  Varför ska man lägga så mycket pengar på att bygga upp något tillfälligt? Vi vill bygga lägenheter för alla.

I Västra Götaland har Mellerud flest antal asylsökande som har hittat eget boende, om man räknar per tusen invånare. Hos regeringen finns det förståelse för kommunpolitikernas önskan.

– Ebo är ett system som gör att våra kommuner förlorar kontrollen över vem som flyttar in, vilket ju leder till stora bekymmer för integrationen i form av trångboddhet och sociala problem, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till Dagens Samhälle.

EBO-lagen

Lagen om eget boende kom 1994. Den ger asylsökande rätten att bo var de vill. Tanken vid införandet var uppmuntra asylsökande att bosätta sig utanför flyktingförläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.