Barnombudsmannen Fredrik Malmberg kallar till möte med Säpo. Foto: TT/SVT

Barnombudsmannen möter Säpo om bristerna

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen brister i informationen till andra myndigheter när barn återvänder till Sverige från Islamiska staten. Nu kallar Barnombudsmannen Säpo till möte.

– Barnen kan ha sett fruktansvärda saker och att det är oerhört viktigt att Säkerhetspolisen följer upp det när de här barnen och föräldrarna kommer tillbaka till Sverige och att de informerar sociala myndigheter, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

– De har de ett ansvar enligt Socialtjänstlagen att informera socialtjänsten så att de kan gripa in och skydda de här barnen och ge dem det stöd de kan behöva. Om det är så att de upplever att det finns hinder är det viktigt att vi löser de hindren för samverkan. Därför tänker jag att jag vill ha en dialog med Säkerhetspolisen om det här.

Svenska IS-barnen

Kritiserat Säpo

Minst 60 svenska barn är, eller har varit, hos terrororganisationen Islamiska Staten. Ett tiotal västsvenska barn har återvänt till Sverige, bland annat ett äldre syskon till den treåring som dog i Syrien när han lekte med en handgranat. Det barnet är omhändertaget, men det var utomstående, inte Säpo, som anmälde att barnet for illa till socialtjänsten.

De senaste dagarna har såväl socialtjänst som polis kritiserat Säpo för att informationen om återvändande barn inte delas med andra myndigheter. Företrädare för Segerstedtinstitutet har även uttalat att det kan finnas skäl att undersöka om man ska se över sekretesslagstiftningen.

– Det är oerhört viktigt att socialtjänsten informeras. Vi vet ju av erfarenhet att de barn som varit på IS-kontrollerat område, med föräldrar som är en del av det här terrornätverket, riskerar att fara fruktansvärt illa. De bevittnar saker och är delaktiga i saker som inget barn någonsin ska behöva uppleva. Att komma tillbaka och inte få någon hjälp att bearbeta det man varit med om är naturligtvis oerhört skadligt, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

Vad kan det leda till?

– Det kan först och främst leda till att man mår dåligt över det man varit med om. Om man har blivit hjärntvättad till att ha de här värderingarna kan man i värsta fall utgöra en fara för andra på sikt.

Kallat till möte

Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter. De reagerar starkt på de brister inom myndighetssamverkan som SVT har rapporterat om de senaste dagarna och har nu kallat Säpo till möte tillsammans med Socialstyrelsen.   

– Jag tycker att det är viktigt att samverkan mellan myndigheter fungerar bra när barn riskerar att fara illa så det jag tänker göra närmast är att ha en dialog med Säkerhetspolisen om det här för att se om det finns saker som behöver förtydligas i deras regelverk eller om det är något som behöver ändras i lagstiftningen, säger Fredrik Malmberg.

– Jag trodde inte att det fanns brister i den här typen av samverkan, det har ju kommit fram de senaste dagarna, så det är därför vi agerar nu. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska IS-barnen

Mer i ämnet