Två personer hoppade ut genom ett fönster för att undvika röken. De fick föras till sjukhus med ambulans. Foto: Robert Betzehag

Brand på asylboende – två hoppade ut

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut på andra våningen på ett asylboende på Restad gård i Vänersborg natten mot söndag. Två personer hoppade ut genom ett fönster för att undvika röken. De fick föras till sjukhus med ambulans.

Omkring 15 personer har fått vård av sjukhuspersonal på plats i samband med branden, uppger polisen i region Väst. Två personer har förts till sjukhus med fallskador.

– Det har varit en brand här. Det är totalt tio skadade, varav två hoppade från plan två för att undkomma rök. De är mest skadade. Jag vågar inte svara på hur allvarligt skadade de är men de är förda till sjukvård, säger Tony Karlsson, inre befäl på Räddningstjänsten.

Rökdykare från tre stationer

Branden tros ha startat i ett uppehållsrum på andra våningen i ett av husen på flyktingförläggningen. Rökdykare från tre stationer gick in i byggnaden i olika omgångar för att släcka elden.

– Det var mycket rök både ute och inne och flera lokaler var rökfyllda, säger Tony Karlsson på Norra Älvsborgs räddningsförbund.

– Det klassas som misstänkt mordbrand, men det är lite rutinmässigt när vi inte vet orsaken och för att kunna spärra av och inleda förundersökning, säger Tommy Nyman. presstalesman vid polisen.

SVT Väst reporter på plats träffade en av de boende Arsalan Rafeeq under förmiddagen.

– Jag blev rädd. I mitt rum var mina tre barn och min fru.

Var ska ni sova i natt?

– Vet inte.

LÄS MER: Minst 112 bränder på asylboenden under 2016

Larmet kom in 04.15. Platsen har spärrats av och en teknisk undersökning ska nu genomföras.

Mat, dryck och stöd

Restad gård är enligt egen uppgift Sveriges största flyktingförläggning.

– Det är Sveriges största, och faktiskt norra Europas största, asylboende, säger  kommunens säkerhetssamordnare Caroline Arvaker till TT.

Antalet boende varierar och hon har ingen exakt siffra på hur många som bor där just nu, men det rör sig om både barn och vuxna.

– Posumgruppen (Psykiskt och socialt omhändertagande, red anm.) har varit på plats sedan klockan sex. Vi har öppnat upp en skola där de boende nu får mat, dryck och stöd, säger Caroline Arvaker.

Under hela 2016 brann det minst 112 gånger runt om i landet på olika asylboenden, eller tilltänkta sådana. Det visar siffror från polisens nationella operativa avdelning, Noa, som SVT Nyheter Väst tidigare begärt ut.

  • 20 av bränderna visade sig handla om olyckor eller vårdslöshet. Resten, alltså 92 stycken bedöms vara anlagda.
  • 37 av bränderna tros vara anlagda av boende själva.
  • I 2 fall har bränderna konstaterats vara anlagda av personer utifrån.
  • 53 av bränderna har startats av ”okänd gärningsman”.

Bränder på flyktingboende under 2016

Under 2016 registrerades 112 bränder på blivande eller befintliga asylboenden enligt brottskoderna mordbrand, skadegörelse genom brand eller allmänfarlig vårdslöshet.

55 bränder skedde i boenden, av dem är boende själva misstänkta i 23 fall. I två fall är gärningsman en utomstående och i 30 fall är gärningsmannen okänd.

I 7 fall handlar det om förberedelse till brand i boenden, i tre av de fallen är boende själva misstänkta. I fyra fall är gärningsmannen okänd.

12 bränder eller försök till bränder har skett på byggnader som planerats för flyktingboende. I samtliga fall är gärningsmannen okänd.

9 bränder har skett intill boendena. I de fallen misstänks två av dem vara anlagda av boende själva, 3 har anlagts av okänd och i fyra fall saknas uppgift om misstanke.

9 bränder har skett på utsidan av boende genom försök, anstiftan eller förberedelse till brand. I fyra av fallen är gärningsmannen okänd. I övriga fem fall saknas uppgift om vem som är misstänkt.

20 bränder har startat genom olycka eller allmänfarlig vårdslöshet.

Bränder per polisregion:

Region Nord: 9

Region Mitt: 10

Region Bergslagen: 12

Region Stockholm: 16

Region Öst: 16

Region Väst: 24

Region Syd: 25

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.